Inflatie schiet door naar 5,71 procent

De Belgische inflatie klokt in december af op 5,71 procent, of het hoogste niveau sinds juli 2008. De torenhoge energieprijzen blijven de belangrijkste aanjager.

Het statistiekenbureau Statbel maakte de nieuwe cijfers bekend. De inflatie, gemeten volgens de consumptieprijsindex of CPI, stijgt van 5,64 procent in november verder door naar 5,71 procent in december.

De stijging van het algemene prijspeil is, net als de voorbije maanden, vooral toe te schrijven aan de hoge energieprijzen. Energie is gemiddeld liefst 42 procent duurder dan een jaar geleden:

  • Aardgas is nu bijna dubbel zo duur (+97 procent) als in december vorig jaar
  • Elektriciteit is 44 procent duurder geworden, huisbrandolie 33 procent
  • Diesel en benzine kosten ruim 22 procent meer dan in december 2020

Als je de energieprijzen wegfiltert, dan zijn de prijsstijgingen beperkter: de inflatie zonder energieproducten bedraagt 2,35 procent. Er zijn zelfs goederen en diensten die goedkoper worden. Vooral consumentenelektronica springen – net als vorige maand – in het oog: smartphones zijn 5 procent goedkoper dan een jaar geleden en tv’s zelfs ruim 11 procent.

Spilindex

Door de nieuwe prijzenpiek is de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen overschreden. Dat betekent concreet dat de sociale uitkeringen (in januari 2022) en de weddes van het overheidspersoneel (in februari 2022) met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte.

bron: Statbel
Meer