Bitcoin: 45 keer doodverklaard dit jaar, maar toch springlevend

Sinds 2010 werd cryptomunt Bitcoin door Engelstalige experten, journalisten en academici al meer dan 400 keer doodverklaard. Dit jaar gebeurde dat maar liefst 45 keer, hoewel 2021 een absoluut topjaar voor crypto was.

2021 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin Bitcoin twee keer een nieuwe recordprijs mocht optekenen. In november koerste Bitcoin rond de 69.000 dollar per stuk; een absolute all-time high. En dat terwijl de cryptomunt constant het mikpunt was van critici die de (wel degelijk) volatiele en energieslurpende aard van de digitale investeringsklasse genadeloos bleven onderstrepen.

Volgens een database van de cryptowebsite 99Bitcoins, die gepast “Bitcoin Obituaries”, ofwel Bitcoin-overlijdensberichten, heet, werd de cryptomunt dit jaar maar liefst 45 keer doodverklaard door de pers, “experts” en academici. Dat aantal ligt drie keer hoger dan 2020, toen de digitale valuta nog niet volledig de mainstream media had veroverd.

Ondanks de groeiende massa oorverdovende cryptocritici, kwamen er dit jaar nog steeds minder “overlijdensberichten” over Bitcoin uit dan in 2017. Toen maakte de cryptomunt ook een waanzinnige rally mee die de koers voor het eerst over de grens van 1.000, 5.000 en later zelfs 10.000 en 15.000 dollar joeg. Toen was Bitcoin wel 124 keer “gestorven”, volgens tegensprekers.

“Erger dan een ponzifraude”

De database van 99Bitcoins houdt sinds 2010 Engelse berichtgeving bij die Bitcoin levenloos verklaart. Ook berichten die profeteren dat Bitcoin “binnenkort waardeloos” zal zijn of dat al is, worden meegeteld. Het bericht moet ook geschreven zijn door een website of persoon met een degelijk gevolg om opgenomen te worden in de database.

In totaal werden er op 11 jaar tijd al 438 “overlijdensberichten” genoteerd. Een van de laatste daarvan werd geschreven door Robert McCauley, van de faculteit geschiedenis van Oxford. Op 22 december schreef McCauley in de Financial Times dat Bitcoin “erger is dan een ponzifraude” en stipte hij aan dat Bitcoin-beleggers “niemand zullen hebben om achterna te zitten” om geld terug te vorderen dat ze verloren “aan de Bitcoin-miners”. Ook Business AM pikte af en toe dergelijke berichten op van collega-doemdenkers.

“Wedden dat je niet de laatste bent die de bom vasthoudt”

Het favoriete “overlijdensbericht” van 2021 van onze redactie was van de hand van de Engelse journalist Sam Leith en werd gepubliceerd in The Spectator op 8 november. Rond de tijd van één van de grootste Bitcoinrally’s ooit.

“Als het niet als betaalmiddel wordt gebruikt, is het enige dat de waarde van crypto ondersteunt de verwachting dat er altijd iemand anders zal zijn die zal betalen om het uit jouw handen te nemen. Je wedt er in feite op dat je niet de laatste bent die de bom vasthoudt voordat hij afgaat”, voert Leith aan. 

Het is uiteraard een terechte kritiek die de Engels journalist aanhaalt. Maar misschien anno 2021, een jaar waarin Bitcoin voor de derde maal op rij hogere rendementen voorlegt dan aandelen en goud en bovendien massaal institutionele investeerders aantrekt, een beetje te “hijgerig” geworden.

(kg)

Meer