Bitcoingeldautomaten in El Salvador branden: “Democratie is niet te koop”

Duizenden betogers kwamen woensdag op straat in de Salvadoraanse hoofdstad San Salvador om te protesteren tegen het cryptobeleid van president Nayib Bukele. Verschillende Bitcoingeldautomaten van het merk Chivo werden daarbij flink beschadigd of volledig verwoest.

Niet iedereen in El Salvador is even tevreden met de introductie van ‘s werelds grootste cryptomunt Bitcoin als wettig betaalmiddel. Verschillende duizenden Salvadoranen zakten woensdag af naar de hoofdstad San Salvador om hun ongenoegen uit te drukken.

Verschillende betogers gingen uiteindelijk over op vandalisme. Zo werd een belangrijke Bitcoingeldautomaat in het centrum van de stad bijna volledig onschadelijk gemaakt en zelfs in brand gestoken. Verschillende anti-Bitcoinslogans doken op onder de betogers, zoals “Bitcoin is corruptie” en “democratie is niet te koop”.

200 automaten

Die geldautomaten zijn van Chivo, een door de Salvadoraanse overheid gesteund techbedrijf dat ook de cryptowallet van het land voorziet. Inmiddels gebruiken al een half miljoen Salvadoranen in het land de wallet. Wie die digitale portefeuille aangemaakt, ontvangt dan ook 30 dollar in Bitcoin van de regering.

Er werden op dit moment al zo’n 200 van die Bitcoingeldautomaten geplaatst in El Salvador. Die werden bekostigd met geld uit een fonds van 150 miljoen dollar die de Salvadoraanse overheid voorzag voor geldomzettingen van dollar naar Bitcoin.

Uiteindelijk zouden die “BATM’s” overal in het land beschikbaar moeten zijn, zei president Bukele. Niemand zou echter verplicht zijn om Bitcoins te gebruiken, meent Bukele nog.

Groeiende protestbeweging

Zelfs voor Bitcoin op 7 september officieel een betaalmiddel van het land werd, kon de nieuwe wet al op veel weerstand rekenen.

In juli kwamen verschillende groepen, die zichzelf de “Popular Resistance” en “Rebellion Block” noemen, al op straat om te betogen tegen het Bitcoinwetsontwerp. Zij bestaan vooral uit (gehandicapte) gepensioneerden, militaire veteranen, en arbeiders, schrijft Cointelegraph.

(lb)

Lees ook: Salvadoranen kunnen nu betalen met Bitcoin: hoe pakt de overheid de cryptolancering aan?

Meer