Chivo, de Bitcoin-app van El Salvador, op eerste dag urenlang offline door technische problemen

De introductie van Bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador verliep dinsdag allesbehalve rimpelloos. De cryptoportemonnee Chivo liet het meermaals afweten.

President Nayib Bukele zal zich de eerste Bitcoindag van El Salvador wellicht anders voorgesteld hebben. Er waren straatprotesten tegen de invoering van de cryptomunt als wettig betaalmiddel en wellicht niet toevallig kende Bitcoin op de financiële markten dinsdagavond een flash crash, alsof speculanten meteen het initiatief van El Salvador wilden testen.

Maar vooral de technische problemen van Chivo, de digitale portemonnee die de overheid met fintechspeler Bitso speciaal voor de cryptomunt lanceerde, zullen de voortvarende president zorgen baren. Het duurde lang voor de app op alle platformen beschikbaar was en daarna kon de toepassing de stroom aan inschrijvingen niet volgen bij gebrek aan servercapaciteit.

Wantrouwen

Bukele moest de app een uur of vijf offline halen zodat overheidsteams de technische problemen konden verhelpen. Hij riep ook de gebruikers op om hun klachten te melden. Alle Salvadoren krijgen in de opstartfase 30 dollar in Bitcoins van de overheid. De staat zelf kondigde aan een voorraad van 400 Bitcoins gekocht te hebben.

Uit recente enquêtes blijkt dat twee op de drie Salvadoranen niet van plan is Chivo te downloaden. Er is niet alleen veel wantrouwen, ook de kennis over Bitcoin blijkt laag, zo blijkt uit de bevragingen bij de bevolking. (mah)

Screenshots van de app Chivo – foto overheid El Salvador
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20