Cryptomarkt in het rood: Bitcoinprijs duikt even onder de 43.000 dollar

De koers van Bitcoin (BTC) kende dinsdag een scherpe daling; nadat de waarde dagenlang tegen de 50.000 dollar aanschurkte, dook deze vandaag ineens onder de 43.000 dollar. Op het moment van schrijven wordt de munt verhandeld voor ongeveer 47.000 dollar; een verlies van ongeveer 8 procent. Met andere cryptomunten is het nog slechter gesteld: zo staat Ethereum bijna 14 procent in het rood, Cardano 16 procent en Dogecoin zelfs 20.

Waarom is dit belangrijk?

Een verlies van 3.000 dollar doet Bitcoinbeleggers het hoofd schudden op een van de meest volatiele cryptodagen sinds het minerdebacle in China. Het is duidelijk: Bitcoin maakt of kraakt nog steeds de cryptomarkt.

Cryptonieuwssite CoinTelegraph en beursdatasite TradingView legden het moment dat Bitcoin plotseling het steunpunt van 50.000 dollar verloor op de beurs; de flash crash.

bron: CoinTelegraph en TradingView

De koersbeweging vond plaats enkele uren nadat verschillende analisten gezamenlijk overeenkwamen dat BTC 50.000 dollar moet vasthouden om z’n bullish momentum te behouden.

CoinTelegraph-analist Michaël van de Poppe benadrukte zelfs dat 49.500 dollar het punt was waarop geen terugkeer mogelijk is, mocht het niet blijven steken als steun. Daarna had 44.000 dollar het volgende steunpunt kunnen zijn, klonk het.

Op het moment van schrijven werd Bitcoin verhandeld rond de 46.700 dollar; ruim onder het gewenste steunpunt van 49.500 dus.

Andere diepe duiken vandaag: Ether, de munt van de Ethereum-blockchain, dook ineens 20 procent naar beneden (naar 3.138 dollar), terwijl Cardano 23 procent verloor. UNI, Uniswaps token, daalde 27 procent, en XRP dan weer 28 procent. Op het moment van schrijven hebben de koersen dit grote verlies iets weten terug te dringen, maar ze staan nog steeds in het rood.

“Veel zelfgenoegzaamheid”

De afgelopen weken zouden de financieringskosten op cryptobeurzen voor grote beleggers zijn gestegen. Handelaren zouden met geleend geld gespeculeerd hebben op een stijging van de munt, meent cryptonieuwssite Bybt. Toen het nieuws van El Salvador de koers niet zo hoog bracht als verhoopt, hebben velen eieren voor hun geld gekozen.

De sell-off heeft geleid tot liquidaties van miljarden dollars aan handelsposities als gevolg van margin calls, zowel op gecentraliseerde als gedecentraliseerde beurzen, bericht CoinDesk. Nog volgens Bybt werden er in de afgelopen vier uur voor ongeveer 3 miljard dollar aan liquidaties geregistreerd.

Handelaar en analist Scott Melker, bekend als “The Wolf of All Streets,” gaf ook de schuld aan grote partijen: “Laat het maar aan whales over om Bitcoin te dumpen op de dag dat El Salvador het een wettig betaalmiddel maakt,” zei hij.

Inderdaad – op de dag dat El Salvador Bitcoin aanneemt als zijn officiële valuta naast de Amerikaanse dollar, kwam de waarde van de grootste cryptomunt nog even op 52.960 dollar – de hoogste prijs in vier maanden.

Maar: de “markt was op zichzelf vooruitgelopen, (er was, red.) veel zelfgenoegzaamheid,” observeerde Fredrick Collins, een optiehandelaar en data-analist bij Glassnode. Eén optiek is dat de correctie zou kunnen helpen om de cryptomarkt te resetten. “Dit was een gezonde gebeurtenis vandaag,” besloot Collins.

(NS)

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20