Wat lees je op het scherm van een splinternieuwe iPhone in Rusland?

‘In overeenstemming met de Russische wettelijke vereisten, ga door om beschikbare apps te bekijken om te downloaden.’ Dat lees je als je in Rusland een nieuwe smartphone koopt. Alle ‘slimme’ apparaten in Rusland moeten volgens een nieuwe wet vanaf vandaag voorgeïnstalleerd zijn met Russische software.

In de volksmond wordt het de ‘anti-Apple-wet’ genoemd. Apple reageerde aanvankelijk weigerachtig op de komende regels. Maar uiteindelijk stemde het bedrijf mee in om gebruikers Russische software te laten installeren tijdens de installatie van hun iPhone.

Het ‘soevereine internet’

Apple zei dat het een selectie van apps van Russische ontwikkelaars zou aanbieden als onderdeel van activeringsschermen voor nieuwe toestellen, schrijft persagentschap Reuters. Apple zal zich naar eigen zeggen aan de nieuwe Russische wet houden.

Toch blijft Apple bezorgd. Het Amerikaans elektronicabedrijf wijst erop dat alle apps door hen worden beoordeeld om te waarborgen dat ze voldoen aan de normen van Apple op het gebied van privacy, beveiliging en inhoud.

Nog geen maand geleden remde Rusland Twitter af als reactie op de weigering van het bedrijf om verschillende verboden inhoud te verwijderen. Volgens de Russische internetwaakhond stonden er duizenden ‘illegale’ berichten op Twitter.  

Rusland probeert met deze wet Amerikaanse techbedrijven in het land hard aan te pakken en ‘s lands vertrouwen in het door de overheid gecontroleerde ‘soevereine internet’ te versterken.

Russische IT-giganten

De Russische IT-industrie heeft het potentieel om een ‘locomotief in het moderniseringsproces van het land’ te worden, zei Russische vicepremier Dmitri Tsjernysjenko vorige maand.

Een nieuw pakket van meer dan zestig steunmaatregelen voor de IT-industrie wordt momenteel in de regering besproken, voegde hij eraan toe.

De Russische smartphonemarkt wordt momenteel gedomineerd door buitenlandse bedrijven als Apple, Samsung en Huawei. Binnenlandse IT-giganten Yandex, dat de zoekmarkt domineert, en Mail.Ru zouden nu graag van de ‘anti-Apple-wet’ profiteren.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20