Russische anti-Applewet treedt in werking

Een wet die donderdag in werking treedt, verplicht de pre-installatie van Russische software en applicaties op alle smartphones, tablets, computers en andere toestellen met internetverbinding die verkocht worden in Rusland.

Deze wet stelt dat alle toestellen met internetverbinding die verkocht worden in Rusland vanaf 1 april, uitgerust moeten zijn met deze software, op straffe van een boete vanaf juli. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen toestellen geproduceerd in Rusland of toestellen geproduceerd in het buitenland.

De wet werd eind 2019 aangekondigd door president Vladimir Poetin en zou normaal 1 juli 2020 ingaan. De wet wordt voorgesteld door de autoriteiten als een manier om de eigen technologische bedrijven voordeel te geven ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. Maar critici zijn zeker dat het gaat om een nieuwe poging van de machthebbers om de digitale wereld te controleren. De voorgeïnstalleerde diensten behoren toe aan de twee Russische internetgiganten Yandex en Mail.ru. Onder de sociale media bevinden zich onder meer de ‘Russische Facebooks’ Odnoklassniki en VKontakte. De lijst bevat ook programma’s van Kaspersky Lab. In Rusland wordt de controversiële wet de ‘anti-Applewet’ genoemd.

De Amerikaanse fabrikant weigerde altijd om andere apps dan de zijne vooraf te installeren. De Russische autoriteiten houden de laatste jaren niet op met de duimschroeven aan te draaien op het internet. Ze doen dat onder meer door het blokkeren van inhoud en websites gelinkt aan de oppositie maar ook door het afsluiten van diensten die weigeren met hen samen te werken. Het internet is een van de laatste plaatsen voor kritische stemmen tegen de machthebbers in Rusland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20