Pro-Palestijnse bezetting UCLA met geweld ontruimd

De bezetting van de campus van de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) door pro-Palestijnse studenten is na twee weken met geweld ontruimd door de politie. De bezetting begon vreedzaam, maar liep uit de hand na een confrontatie met pro-Israëlische demonstranten.

De studenten van de UCLA eisten dat de universiteit haar financiële steun aan Israël zou stopzetten. Ze beweerden dat deze steun indirect de gewelddadige acties van het Israëlische leger financiert, die al duizenden Palestijnse levens hebben geëist.

Studentenprotesten

Als sinds de inval van Hamas in Israël op 7 oktober 2023 en de extreem gewelddadige tegenreactie van Israël zijn Amerikaanse studenten op verschillende manieren aan het protesteren. Het ging daarbij de afgelopen maanden al om protestmarsen, sit-ins en hongerstakingen, maar recent namen de studenten hun intrek in bezettingen op de campus.

De eisen van de studenten zijn duidelijk. Ze willen dat de universiteiten hun aandelen in Israëlische bedrijven verkopen. Want via deze weg zouden de gewelddadige acties van het Israëlische leger, waarbij al bijna 35.000 Palestijnen om het leven kwamen, volgens hen financieel gesteund worden.

Escalatie op dinsdag

De universiteitleiding van de UCLA besloot aanvankelijk niet in te grijpen, maar na een gewelddadige confrontatie met pro-Israëlische demonstranten op dinsdagavond 2 mei, waarbij gewonden vielen, werd de politie ingeschakeld. De studenten kregen de keuze om de bezetting vreedzaam te verlaten of gearresteerd te worden.

Ondanks hevig verzet van de demonstranten, die ondertussen ook steun kregen van zo’n 2.000 andere demonstranten, drong de politie de bezetting binnen met behulp van flashbangs en rubberen kogels. In totaal werden 210 demonstranten gearresteerd. De tenten en barricades werden verwijderd.

In verschillende andere Amerikaanse steden zijn er nog steeds gelijkaardige acties aan de gang. Op enkele locaties heeft de politie ook al een aantal studenten gearresteerd.

Bekijk hier beelden van de inval door de politie:

Meer