Pro-Palestijnse bezetting op UCLA ontaardt in chaos: politie grijpt in

Wat begon als een vreedzame bezetting op de campus van UCLA om solidariteit te tonen met Palestina, liep dinsdagavond volledig uit de hand. Een groep pro-Israëlische demonstranten viel toen de tenten van de pro-Palestijnse studenten aan. De politie greep uiteindelijk in om de gemoederen te bedaren, maar de spanningen blijven hoog.

De bezetting, die al enkele dagen aan de gang was, eiste van de universiteit om haar aandelen in Israëlische bedrijven te verkopen. De demonstranten zien dit namelijk als een vorm van indirecte steun aan het Israëlische leger, dat de afgelopen maanden al meer dan 45.000 slachtoffers maakte in Gaza.

Escalatie

Dinsdagavond escaleerde de situatie toen een groep pro-Israëlische demonstranten de bezetting aanviel met stokken, baseballbats en vuurwerk. De pro-Palestijnse studenten beschuldigden de politie ervan te laat in te grijpen, wat resulteerde in een aantal gewonden.

In reactie op de onrust besloot UCLA om alle lessen op woensdag te schrappen. De rector van de universiteit heeft ook een onderzoek beloofd naar het laattijdige optreden van de politie.

Studenten verwijderen

Ondanks de oproep om te vertrekken, blijven de pro-Palestijnse studenten in de bezetting. Ze worden gesteund door een groeiend aantal sympathisanten die zich rond de tenten verzamelen. De politie omsingelt de bezetting. Er wordt verwacht dat ze binnenkort zullen ingrijpen om de studenten te verwijderen.

De spanningen tussen pro-Palestijnse en pro-Israëlische groepen op Amerikaanse campussen nemen de laatste tijd toe na de escalatie van het conflict in Gaza. Universiteiten bevinden zich in een moeilijke positie, aangezien ze proberen de vrijheid van meningsuiting te waarborgen terwijl ze tegelijkertijd geweld en intimidatie op de campus willen voorkomen.

Investeringen in Israëlische bedrijven door universiteiten zijn een controversieel onderwerp. Sommige mensen zien dit namelijk als een vorm van steun aan de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied. Anderen zijn er dan weer van overtuigd dat het gaat om een legitieme manier om te investeren in een democratie in het Midden-Oosten.

Meer