Wallstreetbets in het vizier van de toezichthouders: Janet Yellen wil situatie GameStop met hen bespreken

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, gaat samenzitten met de toezichthouders om de recente volatiliteit op de financiële markten te bespreken. Die kwam er nadat reddit-beleggers massaal aandelen van onder meer de gamewinkelketen GameStop hebben opgekocht.

De short squeeze van het leger reddit-beleggers is de toezichthouders niet ontgaan. Yellen heeft een vergadering gepland met de beurswaakhond SEC deel, de Federal Reserve Board, de Federal Reserve Bank of New York en de Commodity Futures Trading Commission.

Geen beleidswijziging

‘Minister Yellen is van mening dat de integriteit van de markten belangrijk is en heeft daarom aan de toezichthouders gevraagd om samen te komen. Ze wil samen met hen bekijken of de recente activiteiten in overeenstemming zijn met de bescherming van beleggers en met faire en efficiënte markten’, laat de woordvoerder Alexandra LaManna weten aan het persagentschap Reuters.

Het is overigens niet de eerste keer dat een Amerikaanse minister van Financiën zo’n vergadering bijeenroept tijdens tumultueuze tijden op de beurzen. Volgens Bloomberg is dat niet meteen een teken aan de wand dat er grootste beleidsveranderingen op til zijn.

Het zou ook deze keer geen formele vergadering zijn, maar een ad-hoc-bijeenkomst om de situatie te bespreken. Yellen wil voornamelijk nagaan of er geen risico’s zijn voor het financiële systeem. Allison Herren Lee, de waarnemende voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder SEC, zei maandag dat er momenteel geen bewijs is dat er een gevaar is voor de brede markt.

De SEC liet vrijdag overigens al weten dat het controleert of er sprake is van onder meer beursmanipulatie. De toezichthouder laat ook zijn licht schijnen over de beslissing van verschillende brokers, waaronder Robinhood, om de handel met bepaalde aandelen te beperken.

Wallstreetbets en GameStop

De vergadering komt er in het licht van de plotse hausse van verschillende aandelen vorige week. De meest opvallende stijging zagen we bij GameSpot. De waarde van het aandeel was op enkele dagen vermenigvuldigd.

Die plotse stijging was het gevolg van de short squeeze die de reddit-beleggers in gang hebben gezet. Via zo’n short squeeze willen ze shorters, in dit geval hefboomfondsen, op de knieën krijgen door massaal aandelen te kopen. Shorters die aandelen hebben geleend om onmiddellijk te verkopen in de hoop het aandeel later goedkoop terug te kopen werden op die manier gedwongen om hun shortposities van de hand te doen. Dat resulteerde op zijn beurt in een verdere koersstijging. De afgelopen twee dagen is de aandelenkoers van GameStop wel stevig gezakt.

De beleggers van de Reddit-groep Wallstreetbets hebben ook hun zinnen gezet op andere delen, zoals die van de noodlijdende Amerikaanse cinemaketen AMC Entertainment. Begin deze week hadden die beleggers ook zilver in het vizier genomen. Al lijken niet alle forumleden van Wallstreetbeets die beslissing te steunen. Volgens sommigen worden de hefboomfondsen net geholpen door een rush op zilver.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20