Google presenteert AlphaFold 3, een AI-systeem om de structuur van DNA-molecules te voorspellen

Google DeepMind, de artificiële intelligentie-afdeling van het bedrijf, heeft samen met zusterbedrijf Isomorphic Labs een verbeterde versie van zijn AlphaFold-systeem ontwikkeld. Het kan de structuur en interactie van DNA voorspellen, waardoor medicijnen makkelijker te ontwikkelen en ziektes makkelijker op te sporen zijn.

In het nieuws: AlphaFold 3 heeft “een accuratere voorspelling van wel 50 keer meer in vergelijking met bestaande methodes” om te zien hoe proteïnen interageren met andere moleculen.

  • Het juist voorspellen van die interacties zorgt voor betere medicijnontwikkeling en dus een betere bestrijding van ziektes. Te denken valt aan hoe antilichamen infectieziekten bevechten of hoe enzymen werken aan het menselijk metabolisme.
  • “Met deze nieuwe mogelijkheden kunnen we een molecuul ontwerpen dat zich bindt aan een specifieke plaats op een eiwit, en we kunnen voorspellen hoe sterk het zal binden,” legde DeepMind-co-oprichter Demis Hassabis uit.
  • De technologie erachter is te vergelijken met het genereren van een AI-afbeelding. Laagje voor laagje ontstaat een ‘diffusie’-proces, waarbij men vertrekt vanaf een wolk met atomen. Dat wordt telkens verbeterd naar een uiteindelijke vorm, de meest mogelijk accurate moleculestructuur.

Om te volgen: Wat zal dit veranderen in de pharma-industrie?

  • Alle AI-ontwikkelingen worden nu in een ‘AphaFold server’ gestoken, een gratis database voor wetenschappers. Zo kunnen die ook concreet aan de slag met de computercode. Onderzoekers zullen op die manier de structuren van proteïnen, RNA en DNA kunnen blootleggen. Op een nog kleiner niveau komen zelfs ionen en chemische modificaties in beeld.
  • Dokter Nicole Wheeler, die gespecialiseerd is in microbiologie, sprak met persagentschap Reuters over de toekomst. “Fysiek produceren en testen van biologische ontwerpen is op dit moment een groot knelpunt in de biotechnologie”, zegt ze. Volgens haar kan de AI-toepassing dan ook de ontdekking van nieuwe medicijnen danig versnellen.
  • Google DeepMind maakt zich ondertussen sterk dat het nog lang niet aan het einde van het ontdekkingsproces staat. “We kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst brengt”, zo sluit men het persbericht af.
Meer