Reddit-groep Wallstreetbets vloert hedgefonds Melvin Capital en kiest nieuw doelwit: zilver

Het hefboomfonds Melvin Capital heeft een zware maand achter de rug. De shortpositie op onder meer GameStop heeft het bedrijf opgezadeld met een verlies van 53 procent.

Het ziet er naar uit dat de beleggers van Wallstreetbets geslaagd zijn in hun opzet: Melvin Capital op de knieën krijgen. De beleggers die zich via de reddit-groep Wallstreetbets hebben verzameld namen het hefboomfonds in het vizier omdat het een stevige shortpositie had op het aandeel van de gamewinkelketen GameStop.

Min 53 procent

Ook andere aandelen, zoals die van Blackberry en AMC Entertainment, kwamen in het vizier van de beleggers. Melvin speculeerde met geleende aandelen op dalende koersen, maar moet dat ‘shorten’ nu bekopen. Omdat de koers niet daalt, maar als een raket stijgt, moet het hefboomfonds aandelen peperduur kopen op de markt om die terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar. Door die ‘short squeeze’ is Melvin Capital 53 procent van zijn portefeuillewaarde verloren.

Melvin Capital beheert nu ruim 8 miljard dollar, inclusief de 2,75 miljard dollar die Citadel LLC en Point72 Asset Management vorige week in het hefboomfonds hebben geïnvesteerd. Het omvat ook kapitaal van huidige klanten die hun investeringen hebben aangevuld. Citadel LLC zou al 1 procent verloren hebben op zijn investering van 2 miljard dollar, volgens een bron van Bloomberg.

Op naar zilver

Point72 Asset Management investeerde 750 miljoen dollar in Melvin Capital, bovenop het belang van 1 miljard dollar die het al had. Het hefboomfonds heeft eind januari tussen 10 en 15 procent verloren. Het is onduidelijk hoeveel van dat verlies afkomstig is van de investering in Melvin Capital.

Intussen hebben de beleggers van Wallstreetbets hun zinnen gezet op zilver. Beleggers kochten vrijdag op Wall Street per saldo 37 miljoen deelbewijzen van iShares Silver Trust.

Ook bepaalde zilverfutures schieten de hoogte in. Sommige futures op handelsplatform Comex, een belangrijke graadmeter voor de zilverprijs, schoten maandag bijna 9 procent omhoog naar 29,25 dollar per troy ounce, oftewel 31,1 gram.

Of de zilverprijs net zoveel beïnvloed kan worden als de aandelenkoersen, valt nog te bezien. Volgens kenners zit de zilvermarkt toch net iets anders in elkaar.

Gemengde reacties

Ook zouden er binnen de groep van Reddit-beleggers al geluiden zijn om de focus weer te verleggen. Volgens sommige leden van Wallstreetbets zijn het voornamelijk de jongste leden van de groep die oproepen om zilver te kopen. ’80 procent van de oproepen om zilver te kopen, komt van mensen die de afgelopen twee dagen lid zijn geworden van deze groep’, klinkt het bij één van de Reddit-beleggers.

Anderen denken dan weer dat de berichten over zilver een afleidingsmanoeuvre zijn van de hefboomfondsen. Veel van die beleggers roepen dan ook op om te blijven investeren in Gamespot en AMC.

In de vroege namiddag kwamen er zelfs berichten in de groep over ‘de media die beleggers zouden aanzetten om zilver te kopen.’ ‘Luister niet naar de media. Ze proberen de aandacht weg te trekken van GameStop’, aldus een Wallstreetbets-lid.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.