GameStop-zeepbel barst: zware verliezen voor beginnende beleggers

Wat beursexperten voorspeld hadden, is uitgekomen. De beurskoers van retailketen GameStop maakte de voorbije dagen een dramatische val. Dat is vooral slecht nieuws voor de beleggers die pas recentelijk op de speculatietrein zijn gesprongen en meteen tegen forse verliezen aankijken.

Eerst de cijfers op een rij:

  • Volgens analisten die GameStop al jarenlang volgen, is een aandeel GameStop op basis van de bedrijfsprestaties ongeveer 16 dollar waard. De koers dobberde begin dit jaar tussen 17 en 20 dollar.
  • Op 13 januari was er voor de eerste keer sprake van verhoogde handel en een flinke koerssprong, met ruim 57 procent tot circa 31 dollar.
  • Maar dat was nog klein bier met de enorme speculatie die een week later losbarstte. Kleine beleggers organiseerden zich via het internetforum Wallstreetbets op Reddit om het aandeel tot ongekende hoogte te stuwen. De koers klom tussen 21 januari tot de piek op 28 januari (vorige donderdag) van 39 dollar naar liefst 483 dollar, ruim een vertienvoudiging dus.
  • Deze week gaat GameStop steil omlaag. Het aandeel verloor maandag 30 procent van zijn waarde en gisteren nog eens 60 procent.
  • De koers klokte gisteren af op 90 dollar, tegenover bijna 380 dollar bij het begin van het week. Dat is een daling met 76 procent op twee dagen.

Wat betekent dit nu voor de beleggers? Alles hangt uiteraard af van op welk moment je ingestapt bent en of je de GameStop-aandelen bijgehouden hebt. Veel beleggers maakten er een sport van tijdens de dag meerdere keren te kopen en te verkopen. De nieuwkomers zijn in elk geval de klos. De spectaculaire koersklim van vorige week verleidde sommige jongeren om hun eerste stappen te wagen op de beurs.

Wie eind vorige week of begin deze week 3.800 dollar belegde in GameStop, heeft op papier maar 900 dollar meer over. De verliezen zijn natuurlijk pas echt, als je daadwerkelijk de aandelen weer verkoopt. Wie blijft zitten, kan hopen op een opvering van de koers, maar moet vrezen voor een verdere daling, zeker als de waardering zou terugkeren naar zijn ‘normale’ niveau van circa 20 dollar.

13 miljoen dollar waardeverlies in een dag

Een Reddit-belegger die begin januari instapte en toen 50.000 aandelen en 500 opties van GameStop kocht, verloor gisteren in een klap 13 miljoen dollar op papier. Maar omdat hij zijn pakketten nog aan de ‘normale’ prijs kon inkopen, staat hij nog steeds met een virtuele meerwaarde van 7,6 miljoen dollar op de tabellen. Hij zegt zijn aandelen vooralsnog niet te verkopen.

Niet alleen GameStop (GME), ook andere aandelen waarmee Reddit-beleggers speculeren, zoals bioscoopketen AMC (-41 procent) kregen gisteren forse klappen.

Meer