Bloomberg is ongemeen hard voor België: “Leeft boven zijn stand terwijl schuld toeneemt”

In een stuk over de Belgische overheidsfinanciën en staatsschuld maakt persagentschap Bloomberg de vergelijking met de Verenigde Staten. België wordt – misschien niet geheel onterecht – afgeschilderd als de probleemleerling in de Europese klas.

Waarom is dit belangrijk?

Met het stuk door Bloomberg wordt pijnlijk duidelijk dat niet alleen binnenlandse stemmen kritisch zijn voor de Belgische begroting, maar dat het buitenland wel degelijk meekijkt. En daardoor wordt nog maar eens benadrukt hoe precair de situatie is op Europees vlak.

Genoteerd: "Het gebrek aan terughoudendheid die de Belgische overheidsuitgaven overschaduwen lijkt op de VS, maar dan zonder de straffeloosheid van de dollar", schrijft Bloomberg.

  • België leent teveel, net zoals de VS, klinkt het. Net zoals in dat land overstijgt de schuldgraad, als percentage van het bbp, de 100 procent. En in beide landen zou dat bij ongewijzigd beleid met 10 procentpunten toenemen tegen 2029, zo berekende het Internationaal Monetair Fonds.
  • Het jaarlijks begrotingst
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer