Nu hysterie de norm is in de Amerikaanse media, wordt de herverkiezing van Trump het droomscenario

14 dagen voor de verkiezingen zitten de Amerikaanse media tussen hamer en aambeeld. Niets heeft hun bottom line de voorbij vier jaar hoger gestuwd dan het fenomeen ‘Donald Trump’. Voor de media is een herverkiezing van Trump dan ook de best mogelijke uitslag. 

Wie twijfelt aan wat Trump in de media teweeg heeft gebracht, moet maar even kijken naar de beurswaarde van de naar Trumps eigen zeggen ‘failing New York Times’. Die is sinds begin 2017 verviervoudigd. De krant heeft ook zijn abonnees sinds de verkiezing van Trump met 225% zien stijgen.

Enragement is engagement’ de gouden regel van het kliktijdperk

Maar daar zit nu net het probleem. De mainstreammedia hebben de voorbije jaren zo’n anti-Trumphouding aangenomen, dat ze nu geen kant meer op kunnen. Niet voor niets is ‘Enragement is engagement’ de gouden regel van het kliktijdperk. Dat geldt niet enkel voor de Trumpgezinde zender Fox News, maar evenzeer voor de centrumlinkse media, die Trump de vier voorbije jaren ononderbroken hebben gedemoniseerd.

Wie overschakelt van CNN naar Fox of omgekeerd, krijgt de indruk nieuws uit twee verschillende landen te zien. Die polarisatie bereikte haar voorlopig summum in het eerste presidentiële debat

Amerika communiceert niet meer, luistert niet meer naar en praat niet meer tegen de andere. Dat is hoofdzakelijk een gevolg van de haat tegenover de andersdenkende die de media de voorbije jaren hebben gepromoot.

Mensen willen in de media enkel nog hun eigen overtuiging bevestigd zien. CNN had vier jaar geleden nog een aantal opiniemakers die Trump wel konden smaken. Ook vandaag zie je op CNN nog Republikeinen en conservatieven, maar dan wel op voorwaarde dat ze anti-Trump zijn. Amerikaanse media kunnen de controverse aan, zolang ze in hun kraam past.

Hysterie is de norm in Amerikaanse media

Maar op commercieel en financieel vlak hebben beide kampen alle belang bij de herverkiezing van Trump. Niet enkel de voormelde New York Times, maar zowat alle grote kranten en tv-zenders zagen hun verkopen en kijkcijfers de voorbije vier jaar verdubbelen tot verdrievoudigen.

Vier jaar later is hysterie in medialand de norm geworden. Die hysterie heeft vele media van de ondergang gered, nadat een reeks grote titels in de Obamajaren (2008 – 2016) de boeken had neergelegd.

Voor de media is de herverkiezing van Trump dus het ultieme droomscenario.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20