Salarisplafond op komst in Premier League?

De Premier League zet een historische stap richting meer financiële controle. Clubs uit de Engelse topklasse stemden onlangs in met voorstellen om een salarisplafond in te voeren.

Waarom is dit belangrijk?

De hoge lonen en transfersommen in de Premier League zullen in de toekomst waarschijnlijk aan maatregelen worden onderworpen. Clubs spenderen vaak meer dan ze verdienen en dat leidt soms tot financiële problemen of oneerlijke concurrentie.

In het nieuws: Tijdens een stemming op maandag gaf een meerderheid van de clubs uit de Premier League aan dat ze zullen luisteren naar voorstellen rond een strikte uitgavenlimiet. Deze limiet zou gekoppeld worden aan de inkomsten van de laagst geklasseerde club in de competitie.

In juni krijgen de clubs een gedetailleerde analyse van het ‘ankering’ systeem voorgeschoteld. Na goedkeuring zou de nieuwe regelgeving al volgend seizoen ingaan. Dit plan is onderdeel van een bredere trend in het Europese voetbal. Ook UEFA, de Europese voetbalbond, probeert met financiële regels de clubs gezonder te maken.

Kritiek van spelersvakbond

Niet iedereen is enthousiast over het salarisplafond in de Premier League. Sommige clubbestuurders vrezen dat het de dominantie van de rijkste clubs enkel zal versterken. De spelersvakbond is ook kritisch. “We zullen de details afwachten”, aldus de Professional Footballers’ Association.