Een intriest spektakel, een 90 minuten lange farce, een blamage voor het Amerikaanse democratische stelsel

President Donald Trump en Joe Biden gingen dinsdagavond met elkaar in de clinch in het eerste van drie geprogrammeerde debatten.

Hoewel naar schatting zo’n 100 miljoen tv-kijkers het gebeuren rechtstreeks volgden, waren de verwachtingen laag gespannen. 

Enkel indien een van de twee kandidaten erin zou slagen de andere alsnog een coup de grâce toe te brengen – of zichzelf fataal in de voet zou schieten – zouden deze drie verbale confrontaties nog iets aan de verkiezingsstrijd kunnen veranderen. 

Amerika is vandaag dermate gepolariseerd dat zowat iedereen zijn keuze al heeft gemaakt en weet waar Joe Biden en Donald Trump voor staan.

Moderator Chris Wallace moest voor het begin nog eens duidelijk maken dat geen van beide kandidaten op voorhand de vragen had gekregen, een bericht dat nochtans de ganse dag op Facebook – waar anders? – had gecirculeerd.

De afwezigen kregen onmiddelijk gelijk

Het eerste onderwerp over het Hooggerechtshof ontaardde al snel in een ordinaire scheldpartij, waarbij Biden de president eerst ‘een leugenaar’ en dan ‘een clown’ noemde en waarbij de benoeming van Amy Coney Barrett onmiddellijk moest wijken voor een schijndebat over de gezondheidszorg, waarbij beide kandidaten zich verloren in de complexiteit van de regelgeving rond bestaande medische aandoeningen (‘pre-existing conditions’). 

Vanaf dan gingen het van kwaad naar erger, met een lawine van leugens en inaccurate uitspraken, persoonlijke aanvallen en vooral ononderbroken en schaamteloze scheldpartijen. 

Moderator Chris Wallace, een in de VS hoog aangeschreven en gerespecteerd Fox-journalist, had op de koop toe een totale off-day. (Toen Trump weigerde de white supremacists te veroordelen, ging hij gewoon verder met de orde van de dag).

We kunnen nog even doorgaan, maar vatten het best als volgt samen. 

Toegevoegde waarde: zero, nieuwe informatie: nul. Twee oude alfamannetjes die graag tonen hoe slim ze wel zijn, hoe idioot de andere is en op hun weg er in slaagden de weinigen die al niet waren afgehaakt compleet te degouteren.

Kortom: een intriest spektakel, een 90 minuten lange farce, een blamage voor het Amerikaanse democratische stelsel en een horrorshow voor al wie zich interesseert voor politiek. Hoewel CNN zich haastte om Biden als winnaar uit te roepen en Fox hetzelfde deed met Trump, was het Amerikaanse volk de grote verliezer. 

De kans dat de twee resterende debatten worden geschrapt is reëel.

Het niveau van het debat in 50 seconden:

Meer