Volvo Cars haalt leder uit het interieur van zijn wagens

Tegen eind dit decennium zullen autobestuurders bij de Zweedse constructeur Volvo Cars niet langer een nieuwe auto met een lederen interieur kunnen vinden. Dat heeft Stuart Templar, directeur duurzaamheid van Volvo Cars gezegd.

De Zweedse constructeur benadrukte tevens dat een kwart van de materialen die in zijn nieuwe wagens worden gebruikt, tegen het midden van dit decennium uit gerecycleerde of biologische grondstoffen zullen bestaan. De aankondiging is een nieuw voorbeeld van de inspanningen die autofabrikanten doen om hun activiteiten duurzamer te maken.

Recyclage

Volvo Cars zal voor de interieurs van zijn wagens in de toekomst onder meer beroep doen op Nordico, een materiaal dat bestaat uit textiel dat is vervaardigd uit gerecycleerde materialen zoals petflessen of grondstoffen die worden gewonnen in duurzame bossen in Zweden en Finland, meldt het persbureau Bloomberg. En opmerkelijk: “Tevens zal gebruik worden gemaakt van gerecycleerde wijnkurken.”

Hoewel Volvo Cars het gebruik van leder in zijn voertuigen compleet wil schrappen, zal de constructeur wel beroep blijven doen op wolproducten van leveranciers die over een duurzaam certificaat beschikken.

“Het is niet eenvoudig om producten en materialen te vinden die het dierenwelzijn niet ondermijnen, maar dat is geen reden om dit belangrijke onderwerp uit de weg te gaan”, beklemtoont Stuart Templar.

Toekomst

In maart had Volvo Cars, eigendom van de Chinese groep Zhejiang Geely Holding, al aangekondigd van plan te zijn om tegen eind dit decennium alleen nog volledig elektrische modellen op de markt te brengen.

“Op langere termijn is er geen toekomst meer voor wagens met een verbrandingsmotor”, benadrukte Henrik Green, technisch directeur van Volvo Cars toen.

Ook een aantal andere autofabrikanten heeft plannen aangekondigd om bij de aankleding van hun voertuigen leder door alternatieve stoffen te willen vervangen. Twee jaar geleden kondigde Tesla al aan dat het Model 3 werd uitgerust met een interieur waarin geen spoor van leder meer terug te vinden is.

Een ander voorbeeld is Porsche, dat klanten van zijn elektrische Taycan de optie aanbiedt om voor een ledervrij interieur te kiezen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20