Vliegreizen massaal geschrapt in Europa: duizenden passagiers de dupe

Luchtvaartmaatschappijen als Ryanair, Brussels Airlines en KLM schrappen fors in hun aanbod. Het gaat zowel om vluchten binnen Europa als om langeafstandsvluchten. Air France maakt ruim 10 miljoen euro verlies per dag.

Vanaf vandaag knipt marktleider Ryanair fors in zijn Europese aanbod. Daardoor worden de Britse eilanden grotendeels afgesneden van het continent. Er zullen amper of geen Ryanairvluchten zijn van en naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft alles te maken met de verstrengde reisregels als gevolg van de Britse coronavariant.

In januari en februari vorig jaar was Ryanair nog goed voor telkens meer dan 10 miljoen passagiers. Dat valt nu dramatisch terug. De luchtvaartmaatschappij verwacht in januari minder dan 1,25 miljoen reizigers te vervoeren. Zowel in februari als maart zakt dat volgens de eigen prognoses verder terug tot 500.000.

Ryanair is al maanden erg kritisch voor coronaregels die de Europese autoriteiten aan vliegpassagiers opleggen.

Krokusvakantie

Brussels Airlines schrapt tijdens de maanden februari en maart in totaal 900 vluchten. Dat komt neer op een daling met 88 tot 93 procent tegenover een normale situatie. Omdat circa 150 vluchten in de krokusvakantie niet doorgaan, moeten 4.000 klanten hun reisplannen wijzigen.

Er is sprake van een vicieuze cirkel. Steeds meer passagiers annuleren zelf hun vlucht, waardoor het voor de luchtvaartmaatschappij niet meer rendabel is om vele vluchten naar Europese bestemmingen te organiseren.

Bij KLM vervallen vanaf morgen 273 intercontinentale vluchten per week en 20 procent van de Europese vluchten, zo schatten de vakbonden. Zij vrezen voor massaal banenverlies bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij na het gedeeltelijke vliegverbod dat de regering-Rutte aankondigde.

10 miljoen euro verlies per dag

Anne Rigail, de topvrouw van Air France zegt in een interview met La Tribune dat de luchtvaartmaatschappij almaar flexibeler werkt, waardoor 60 tot 70 procent van de kosten variabel zijn. ‘Maar ondanks onze inspanningen maken we meer dan 10 miljoen euro verlies per dag.’


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20