Verkoop elektrische voertuigen steeg met 548%… in Oekraïne

Samengevat. De stijgende verkoop van elektrische voertuigen in Oekraïne in 2023, ondanks de oorlogsomstandigheden, markeert een significante verschuiving in het nationale transportlandschap. Deze trend benadrukt de aanpassing van de Oekraïense samenleving aan nieuwe uitdagingen en weerspiegelt een opmerkelijke verschuiving in het mobiliteitslandschap van het land, temidden van de aanhoudende oorlog.

In het nieuws. 2023 was er een opvallende toename van elektrische voertuigen in Oekraïne, ondanks de oorlogsomstandigheden.

  • Aan het begin van 2023 waren er 46.830 elektrische voertuigen geregistreerd, een significante stijging vanaf 8541 aan het einde van 2021. Een stijging van 548% op een jaar.
  • De vraag naar elektrische voertuigen steeg door een combinatie van brandstofschaarste en overheidsbeleid dat de import van tweedehands elektrische voertuigen aanmoedigt.

Zoom in. Tesla’s, vaak geïmporteerd uit de VS en Canada, zijn bijzonder populair in Oekraïne. In 2023 werden er 4.669 Tesla’s geïmporteerd. Tien keer maar dan 2 jaar eerder.

  • Veel van deze Tesla’s zijn beschadigde auto’s, gekocht op veilingen en gerepareerd in Oekraïne, waar reparatiekosten lager zijn.
  • Ondanks de uitdagingen van elektriciteitsstoringen blijft het elektrische wagenpark in Oekraïne groeien, mede dankzij een goed ontwikkeld netwerk van openbare laadstations. Met 11.000 opladers volgens Nissan Motor Ukraine, meer dan de staat New York en twee keer zoveel als Polen.

Zoom out. De groeiende populariteit van elektrische voertuigen in Oekraïne is deel van een bredere, wereldwijde verschuiving naar duurzame mobiliteit.

  • De oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende economische en logistieke uitdagingen hebben geleid tot creatieve oplossingen in de automobielsector.
  • De trend in Oekraïne weerspiegelt ook veranderende consumentenvoorkeuren en een toename van de wereldwijde handel in gebruikte elektrische voertuigen.
Meer