Teken des tijds: De Lijn bestelt e-bussen bij Chinese reus BYD

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn bestelt 92 standaard e-bussen bij BYD Europe, de Europese divisie van de Chinese e-autoreus. De Vlaamse busbouwer Van Hool en zijn Nederlandse sectorgenoot VDL, met een grote busfabriek in Roeselare, worden zo gepasseerd.

In het nieuws: Een heleboel e-bussen van De Lijn zullen met Chinese technologie in Hongarije gebouwd worden. Dat land wordt steeds vaker de Europese uitvalsbasis van BYD, dat er al een busfabriek heeft en er ook een autofabriek gaat bouwen.

  • Het gaat om een bestelling van 92 standaard e-bussen, goed voor investering van ruim 43 miljoen euro.
  • De bestelling volgt na een ruimere raamovereenkomst tussen De Lijn en BYD Europe voor maximaal 500 e-bussen.
  • De 92 bussen worden begin 2025 geleverd.

Van Hool en VDL

Zoom out: Experts waarschuwen al langer dat Chinese constructeurs als BYD hun Europese sectorgenoten met scherpe prijzen gaan wegblazen in het domein van e-auto’s. Maar ook bij de e-bussen rukken de Chinezen op.

  • “Voor toekomstige bestellingen van standaard e-bussen behoudt De Lijn de optie om te bestellen zowel op deze nieuwe raamovereenkomst als op de vorige, die in 2021 gegund werd aan Van Hool en VDL”, zo houdt De Lijn alle opties open.
  • “Daarbij zullen de kost over de volledige levenscyclus, de technische kwaliteit en de levertermijn een belangrijke rol spelen”, zo klinkt het.
  • De Lijn verwacht de komende maanden de verdere indienstname van standaard e-bussen van Van Hool (36) en VDL (24) uit een eerdere bestelling.

“Schande”

Kritiek: Dat een Vlaams overheidsbedrijf voor een Chinese leverancier kiest, doet bij sommigen de wenkbrauwen fronsen. Het druist in tegen de buy local-filosofie.

👉 “Na de Chinese havenkranen, ook nog eens Chinese Lijnbussen, terwijl we met Van Hool een Vlaamse topleverancier in huis hebben. Quid Vlaamse industriebeleid?”, zo vraagt China-kenner Jonathan Holslag op X/Twitter aan de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Hij noemt de beslissing van De Lijn “een schande”. (cv)

Meer