NMBS komt met volledig nieuw tarievensysteem tegen 2025

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft een volledig nieuw tarievensysteem voorgesteld dat in voege zal gaan in de loop van 2025. Daarbij vallen de vaste tarieven voor jongeren (tot 26 jaar) en senioren (vanaf 65 jaar) weg. Zij krijgen vanaf dan een korting van 40 procent op de standaardprijs. Daarnaast wordt er ook een voordeelkaart geïntroduceerd.

In het nieuws: De NMBS hield woensdag een persconferentie om zijn plannen voor 2025 bekend te maken. Dan zal een volledig nieuw tariefsysteem geïntroduceerd worden, dat vooral betrekking heeft op occasionele vrijetijdsreizigers zonder abonnement.

  • Het doel van die tariefwijziging is om het gebruik van de trein interessanter te maken voor die vrijetijdsreizigers. Momenteel zijn zij goed voor één derde van de afgelegde trajecten per jaar. De NMBS moet van de federale overheid het aantal vrijetijdsreizigers tegen 2032 verdubbelen.
  • “Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een tariefverhoging, integendeel. We willen net meer reizigers aantrekken. In het algemeen zullen de reizigers dus iets minder betalen voor de trein dan met de huidige tarieven”, zegt Marc Huybrechts, Algemeen Directeur Customer Services bij NMBS, aan De Morgen.

Jongeren en senioren

Momenteel kunnen jongeren (tot 26 jaar) en senioren (vanaf 65 jaar) kiezen voor een vast tarief als ze de trein nemen. Voor jongeren gaat dat om 7,5 euro, voor senioren om 8,3 euro. Dat is bij kortere ritten echter niet interessant en daarom verwarrend.

  • Met het nieuwe systeem geldt er voor jongeren en senioren geen vast tarief meer. Zij krijgen wel standaard 40 procent korting op de normale ticketprijs. Enkel bij lange ritten zou dat een hoger bedrag moeten opleveren.
  • Die korting geldt bovendien ook in de piekuren, iets wat nu niet het geval is voor senioren. Het is ook niet langer verplicht om op dezelfde dag heen en terug te reizen.

Voordeelkaart

De NMBS wil in 2025 ook een voordeelkaart invoeren. Die zal interessant zijn voor wie regelmatig de trein neemt. Met een voordeelkaart geniet je namelijk van een maximumprijs op je treinticket. Daarnaast krijg je er ook korting mee tijdens de daluren en in het weekend.

  • Hoeveel zo’n voordeelkaart zal kosten, is nog niet beslist. Daarover zou eind 2024 meer nieuws komen. Het zou gaan om een klein bedrag, waardoor de kaart al vanaf “enkele ritten” interessant is. 
  • De bedoeling van die voordeelkaart is om occasionele reizigers aan te moedigen om vaker de trein te nemen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.