Ryanair vervoert 80 procent minder passagiers in eerste half jaar: ‘Politiek mismanagement’

De Ierse lagekostenvlieger Ryanair boekte in de eerste helft van 2020 een verlies van 197 miljoen euro, tegenover 1,5 miljard euro winst een jaar geleden. De lockdowns duwden het aantal passagiers 80 procent lager.

In het eerste kwartaal had Ryanair bijna geen passagiers, dus de meeste omzet werd geboekt in het tweede kwartaal van dit jaar, zegt Ryanair in zijn resultatenrapport. Die omzet kelderde ook met 78 procent naar 1,2 miljard euro. Voor de winter schrapte Ryanair 60 procent van zijn vloot, zegt CEO Michael O’Leary op de nieuwszender Bloomberg.

O’Leary is hard voor de Britse politici. ‘Premier Boris Johnson beloofde een testsysteem van wereldklasse, maar zoals met alle beloftes van Johnson, denk aan de brexit, ligt die al aan diggelen. Met een goede teststrategie hadden we niet van lockdown naar lockdown moeten huppelen. Dit is politiek mismanagement op grote schaal’, klinkt het bij Bloomberg.

Ontslagen

De groep laat ook weten dat ze het aantal ontslagen heeft kunnen beperken door loonsverlagingen door te voeren. Dat neemt niet weg dat Ryanair 3.000 jobs schrapte wereldwijd, waaronder 266 van de 500 Belgische werknemers.

De Ieren zetten zich ook klaar voor een brexit zonder deal. ‘Als Europese luchtvaartmaatschappij zal Ryanair minder geraakt worden door een harde brexit dan Britse luchtvaartmaatschappijen, maar we hebben alles in gang gezet om te verzekeren dat we ook na de brexit voornamelijk in Europese handen blijven door de stemrechten van niet-Europese aandeelhouders te verminderen’, klinkt het in het resultatenrapport.

Geen vooruitzichten

Voor de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf ook niet veel goeds nu er net een nieuwe Britse lockdown is ingegaan. Het schrapt zijn vooruitzichten voor het komende jaar, maar verwacht wel een nog groter verlies dan in het eerste half jaar. De groep denkt 38 miljoen passagiers te vervoeren ‘maar dat kan nog bijgesteld worden als Europese overheden luchtvaart blijven mismanagen en meer ongecoördineerde reisbeperkingen en lockdowns blijven opleggen.’

Ryanair is nog in gesprek met de vliegtuigbouwer Boeing over de levering van nieuwe toestellen, die ‘hopelijk’ begin 2021 zullen arriveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20