Ryanair ontslaat bijna dubbel zoveel Belgisch cabinepersoneel als eerst gezegd

De lagekostenmaatschappij wil in België 200 cabinemedewerkers ontslaan in plaats van de oorspronkelijk aangekondigde 106. Het aantal Belgische ontslagen komt daarmee op 266 mensen.

Het nieuws werd aangekondigd door de vakbonden van de vliegtuigmaatschappij na een webcast met de directie.

Het is al de derde keer dat Ryanair meer ontslagen aankondigt. Vorige maand ging het aantal omhoog van 80 naar 172 en nu dus 266. De vakbonden zijn daar niet over te spreken. ‘Er lopen nu drie procedures-Renault tegelijk. Ryanair blijft maar rammelen met de Belgische arbeidswetgeving’, klinkt het bij het persagentschap Belga. De procedure-Renault wordt in gang gezet bij collectieve ontslagen om te voorkomen dat er in één klap duizenden mensen hun job verliezen.

Corona

Ryanair steekt de maatregel op de coronacrisis, maar de vakbonden vinden dat moeilijk te geloven. ‘Er is in ons land tijdelijke werkloosheid, dus ze hebben die ontslagen niet nodig om de winter door te komen. En in het voorjaar hebben ze weer personeel nodig, dus ze willen gewoon druk zetten op de loon- en arbeidsvoorwaarden’, zegt Hans Elsen van ACV Puls aan de openbare omroep VRT.

Er werken 500 mensen bij Ryanair, van wie de meeste op de luchthaven van Charleroi en een paar in Zaventem. Van die 500 zijn er 370 cabinemedewerkers, dus het is mogelijk dat 70 procent van het cabinepersoneel zijn baan verliest.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20