Ook Engeland gaat op slot, maar scholen blijven open

Met bijna drie uur vertraging richtte de Britse premier Boris Johnson zich zaterdag tot de bevolking. Hij kondigt specifiek voor Engeland een lockdown van een maand af, in de hoop de feestdagen te redden.

Overal in Europa is het coronavirus stevig in opmars. Eerder deze week schakelde Frankrijk over op een ‘reconfinement’, na het weekend gaat ons land over op een ‘verstrengde lockdown’ en ook de Britten mogen er zich straks aan verwachten. De Britse pers zinspeelde de hele dag op een mogelijke aankondiging en die kwam er uiteindelijk met vertraging om 20 uur Belgische tijd.

Ondanks het feit dat Boris Johnson de premier is van het Verenigd Koninkrijk is, beslist hij enkel over verstrengingen in Engeland. Wales en Noord-Ierland kondigden zelf al een lockdown af, Schotland werkt met een strenge coronabarometer die richting het hoogste niveau schuift. Johnson was lang beducht om doortastende maatregelen te nemen, door weerstand binnen zijn partij. Verschillende leden van de Conservatieve partij vrezen de economische impact.

4.000 doden per dag

Dat de lockdown er nu toch komt, heeft te maken met dramatische voorspellingen van de medische experts. Uit documenten die de BBC kon inkijken, blijkt dat het Verenigd Koninkrijk op koers ligt om een veel hoger dodentol te bereiken dan tijdens de eerste golf. Het aantal doden zou volgens pessimistische modellen oplopen tot meer dan 4.000 per dag.

Concreet moeten alle pubs en restaurants de deuren sluiten, blijven enkel essentiële winkels open en mogen supermarkten geen niet-essentiële goederen verkopen. Scholen, hogescholen en universiteiten blijven wel open. De maatregelen gaan in de nacht van woensdag op donderdag in.

Net voor de persconferentie raakte bekend dat het Verenigd Koninkrijk meer dan 1 miljoen bevestigde gevallen telt. ‘Tussen 31 januari en 31 oktober 2020 waren er 1.011.660 mensen die een positief testresultaat kregen’, meldde de regering aan het Britse persagentschap Reuters.

Oostenrijk volgt deels

Ook Oostenrijk gaat overigens opnieuw in gedeeltelijke lockdown, kondigde kanselier Sebastian Kurz aan. Scholen, kappers en niet-essentiële winkels mogen deze keer openblijven, maar restaurants, cafés en hotels moeten de deuren sluiten. Er wordt de Oostenrijkers gevraagd om ’s avonds thuis te blijven. De maatregelen gaan dinsdag in en gelden tot eind november.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20