Vermogensbeheerders: crypto is rijp voor grote uitverkoop in 2022

Volgens een enquête die werd uitgevoerd voor Natixis, de op een na grootste Franse vermogensbeheerder, zien institutionele beleggers digitale activa als de “topkandidaat” voor een “grote correctie” volgend jaar.

Waarom is dit belangrijk?

Dramatische voorspellingen over de ondergang van Bitcoin, de grootste en oorspronkelijke cryptomunt, zijn een constante geweest sinds het debuut van het digitale activum - intussen iets meer dan een decennium geleden. De meeste doemprofetieën zijn nooit uitgekomen. Au contraire: sinds zijn doorbraak in het mainstream-bewustzijn is Bitcoin de afgelopen vijf jaar met meer dan 5.000 procent gestegen, weet persagentschap Bloomberg. Toch blijven er twijfels bestaan: nog altijd geen brede adoptie van de munt, en nog steeds die volatiele koersbewegingen.

Volgens veel tellingen was 2021 het jaar waarin cryptomunten eindelijk werden omarmd door traditionele financiële instellingen, schrijft Bloomberg. Nu zeggen vertegenwoordigers van diezelfde organisaties dat de activaklasse rijp is voor een grote uitverkoop volgend jaar.

“Geen geschikte belegging voor de meeste retailbeleggers”

  • Volgens de Natixis-enquête zegt bijna driekwart van de ondervraagde instellingen dat cryptovaluta’s geen geschikte belegging zijn voor de meeste retailbeleggers.
  • Ondertussen belegt 28 procent van alle ondervraagde instellingen momenteel in cryptomunten – en daarvan zei bijna een derde dat ze van plan zijn om hun toewijzingen aan cryptovaluta’s volgend jaar te verhogen.
  • In totaal is 8 procent van alle ondervraagde institutionele beleggers – dat wil zeggen alle beleggers die momenteel wel en niet beleggen in digitale activa – van plan om volgend jaar hun toewijzingen te verhogen.
  • Ongeveer 40 procent zegt dat ze digitale activa erkennen als een legitieme beleggingsoptie, hoewel centrale banken ze uiteindelijk zullen moeten reguleren.

Het onderzoek van Natixis werd in oktober en november uitgevoerd door CoreData Research en omvatte 500 institutionele beleggers uit verschillende landen. Daaronder bevinden zich vier centrale banken, meer dan 20 staatsinvesteringsfondsen en meer dan 150 bedrijfspensioenfondsen. Het gecombineerde totaal van activa beheerd door de respondenten klokt af op 12,3 biljoen dollar.

Inflatiehedge in omgeving met veel stimuleringsmaatregelen

Dit jaar begonnen een aantal grote fondsbeheerders zich te verdiepen in crypto, terwijl tal van grote beleggers die bekend staan om hun inzicht in de financiële markten zich er ook mee gingen bemoeien. Velen meenden dat digitale activa zoals Bitcoin als goede inflatiehedges kunnen fungeren in een omgeving met veel stimuleringsmaatregelen (zoals het Amerika van Joe Biden).

Hoewel crypto zeer volatiel is, valt het vaak voor dat verschillende tokens enorme winsten kunnen boeken. Een index van de grootste cryptomunten – de Bloomberg Galaxy Crypto Index – is tot nu toe in 2021 met ongeveer 200 procent gestegen.

De Bloomberg Galaxy Crypto Index — Bron: Bloomberg

(lp)

Meer