Bitcoin komt klap te boven en dobbert weer boven 50.000 dollar

Na de spectaculaire inzinking van afgelopen weekend is de koers van Bitcoin dinsdagochtend hersteld tot 51.000 dollar, dus ruim boven de psychologisch belangrijke grens van 50.000 dollar. Ook de meeste andere cryptomunten maakten een comeback.

Het wordt stilaan een traditie. Telkens Bitcoin een inzinking krijgt, koopt El Salvador, op aansturen van zijn cryptogekke president Nayib Bukele, een bijkomend pakket van de cryptomunt. Dat gebeurde ook afgelopen zaterdag weer, al was Bukele wat ontgoocheld dat hij het dieptepunt van de koers op enkele minuten gemist had.

Inmiddels heeft Bukele virtueel 5 procent winst gemaakt, want de koers ging van minder dan 49.000 bij aankoop naar zowat 51.000 dollar dinsdagochtend. Wie er zaterdag in slaagde op het dieptepunt, circa 42.300 dollar, in te kopen, ziet zelfs een koerswinst van ruim 20 procent op zijn smartphone prijken.

Correlatie

Wat analisten opvalt, is dat Bitcoin meegolft met het marktsentiment op de aandelenmarkten, maar dan alleen heviger. De theorie dat Bitcoin als veilige haven kan fungeren zoals goud, lijkt daarmee achterhaald. “Bitcoin gedraagt zich meer zoals een risicobelegging”, zegt Kaiko Research.

Ook analist Naeem Aslam van effectenhuis AvaTrade zegt bij ABM Financial News “dat beleggers goed moeten beseffen dat er een duidelijke correlatie is tussen de bredere aandelenmarkten en de cryptomarkten”, zoals de afgelopen dagen ook is gebleken.

Dat zou betekenen dat cryptobeleggers, misschien meer dan vroeger, voortaan de bepalende factoren voor de aandelenbeurzen in de gaten moeten houden, waaronder uitspraken van centrale bankiers over hun monetaire beleid of onrust over de coronapandemie.

Van vrijdag op zaterdag kregen de cryptomarkten harde klappen te verwerken. “Maar sindsdien is het beleggerssentiment verbeterd en de grote aandelenindices zijn hersteld. En tegelijk is de prijs voor Bitcoin ook weer boven de 50.000 dollar uitgekomen, wat erg bemoedigend is nu we het einde van 2021 naderen”, zegt Aslam.

(jvdh)

Meer