Biden wil 100 dollar geven aan elke nieuw gevaccineerde Amerikaan

De Amerikaanse president Joe Biden gaat een stap verder om de stagnerende vaccinatiegraad in de VS weer op te krikken. Hij roept de staten en de lokale overheden op om 100 dollar te betalen aan elke nieuw gevaccineerde Amerikaan.

De financiële prikkel van 100 dollar is bedoeld als “een extra stimulans om de vaccinatiegraad te verhogen, gemeenschappen te beschermen en levens te redden”, zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De lokale overheden kunnen daarna de kosten recupereren via de federale overheid. In Bidens stimulusplan van 1.900 miljard dollar is immers een fonds van 350 miljard dollar voorzien voor steun aan lokale overheden in hun strijd tegen de coronapandemie.

Ongeveer 100 miljoen Amerikanen hebben zich nog niet laten vaccineren, hoewel ze daarvoor in aanmerking komen en de vaccins ruim voorradig zijn. Daardoor is de aanvankelijke voorsprong op Europa grotendeels weg.

In de VS heeft 57 procent van de bevolking minstens een prik gekregen, tegenover 58 procent in de Europese Unie. Wat betreft het percentage volledig gevaccineerden, doet Amerika het wel nog altijd beter (49 procent, versus 48 procent in de EU).

Politieke breuklijn

Nog veel meer dan in Europa is het vaccinatiedebat zwaar gepolitiseerd geraakt in de VS. In de Republikeinse staten die voormalig president Donald Trump aanhangen, staat een groot deel van de bevolking uitgesproken negatief tegenover vaccinatie.

Toch hebben ook enkele Republikeinse gouverneurs recentelijk hun bevolking opgeroepen om zich te laten vaccineren, omdat de Delta-variant sterk in opmars is en lelijk dreigt huis te houden bij de niet-gevaccineerden. (ddw)

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten