Academisch onderzoek: Ether (ETH) betere inflatiehedge dan Bitcoin (BTC)

Universitaire onderzoekers in Australië hebben de reputatie van Bitcoin als het beste oppotmiddel van de cryptomarkt in twijfel getrokken door te beweren dat Ether op weg is “om ’s werelds eerste deflatoire valuta te worden.” Hun rapport beklemtoont de verdiensten van Ethers update EIP-1559 als een instrument om van ETH een deflatoire cryptomunt te maken, en mogelijk een “een superieure opslag van waarde is voor de lange termijn.”

Een paper van 18 november door vier Australische onderzoekers bespreekt hoe Ethereums Improvement Proposal (EIP) 1559-upgrade de munt een sterker fundament als oppotmiddel heeft geschonken. Het onderzoek werd mede geschreven door Ester Félez-Viñas van de University of Technology Sydney, Sean Foley van de Macquarie University, Jonathan Karlsen van de University of Western Australia, en Jiri Svec van de University of Sydney, bericht Cointelegraph.

  • De EIP-1559 update, ofwel de London hard fork, introduceerde op 5 augustus veranderingen aan de snelheid en beloningen van het mijnen van de cryptomunt van de Ethereum-blockchain.
  • Ook het verbranden van cryptomunten werd een stuk gemakkelijker met de update. Crypto “verbranden” is het permanent uit circulatie halen van digitale activa door ze te deponeren in een portefeuille die definitief ontoegankelijk gemaakt wordt.
  • Via de London-update kunnen Ethereum-gebruikers grote hoeveelheden Ether verbranden in plaats van een miner te betalen voor transactiekosten. Deze nieuwe kostenoptie voor transacties heet de base fee.
  • Bij de upgrade zag het netwerk een deel van de transactiekosten verdampen, en is er meer dan 1 miljoen ETH verbrand – van de 118.583.580 munten in voorraad.

“Nu al minder inflatoir dan Bitcoin”

De onderzoekers beweren dat de transactiekosten (>50%) die verbonden zijn aan elk van de 12.000 Ethereum tokens die dagelijks worden geslagen, nu worden verbrand. Een feit dat in combinatie met de groeiende vraag naar ETH ertoe zou moeten leiden dat het digitale actief Bitcoin voorbijstreeft in populariteit als oppotmiddel. Ze stippen aan dat de vraag naar Ether toeneemt vanwege het robuuste ecosysteem van gedecentraliseerde financiële toepassingen (DeFi).

De onderzoekers schrijven dat Ether nu al minder inflatoir is dan Bitcoin.

“Als we het tempo van Ether-creatie sinds EIP-1559 op jaarbasis berekenen, is de verwachte toename van het totale Ether-aanbod slechts 0,98%, wat minder is dan de helft van de toename van 1,99% van het Bitcoin-aanbod, die in dezelfde periode vrijwel zeker is.”

De onderzoekers concluderen dat Ether “betere inflatoire afdekkingseigenschappen biedt dan Bitcoin, en Ether kan daarom een superieur oppotmiddel op lange termijn zijn ten opzichte van Bitcoin.”

Inflatiehedge

Er is een groeiende interesse in Bitcoin als inflatiehedge. Een plafond van 21 miljoen munten is immers een beter vooruitzicht dan het ongebreideld bijdrukken van fiatgeld, zoals centrale banken doen tijdens de pandemie. Het onderzoek suggereert echter dat beleggers Ether ook voor dit doel zouden kunnen overwegen.

Voorstanders van Ether zijn ETH beginnen “ultragezond geld” noemen, in reactie op Bitcoiners die BTC als “hard geld” of “gezond geld” aanprijzen.

Bitcoin-aanhangers, zoals MicroStrategy-chef Michael Saylor, geven echter de voorkeur aan Bitcoin omdat ze het zien als veiliger op het vlak van rekenkracht, en betrouwbaarder, gezien de onveranderlijke aanvoer en het zelden veranderde protocol. Ether heeft een constante evolutie doorgemaakt en heeft uitgifteveranderingen gezien. Saylor legde woensdag in een FOX News-uitzending van Tucker Carlson uit waarom hij Bitcoin de beste optie vindt: “Bitcoin is de hoogste vorm van eigendom die het menselijk ras ooit heeft uitgevonden.”

MicroStrategy kocht maandag voor nog eens 414 miljoen dollar aan Bitcoin.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20