Poetin praat over crypto: “Mogelijk een oppotmiddel in de toekomst”

Cryptomunten zijn volop aan het ontwikkelen en hebben het recht om te bestaan, meent Russisch president Vladimir Poetin.

Woensdag was Poetin gastspreker op de Russische Energieweek in Moskou. Hij gaf er ook een interview aan CNBC-nieuwsanker Hadley Gamble. Het gesprek ging vooral over energie en geopolitiek, maar Poetin deelde ook kort zijn mening over cryptomunten.

Gamble vroeg aan de Russische president of schikkingen voor oliecontracten eventueel in cryptomunten kunnen betaald worden, in plaats van in Amerikaanse dollar. Poetin reageerde niet geheel afwijzend op die vraag. Volgens hem kunnen digitale munten inderdaad gebruikt worden als afwikkelingsvaluta, maar zijn ze op dit moment te onstabiel en niet beveiligd genoeg.

“Contracten met cryptomunten? Het is op dit moment te vroeg om daarover te spreken. Om ze te gebruiken om middelen te verplaatsen, ja. Om ze te gebruiken in de handel, zoals bij de verhandeling van energiebronnen, daarvoor is het te vroeg. Ze kunnen wel gebruikt worden voor een verrekening. Maar om ze in te zetten voor de oliehandel, of de handel van andere primaire grondstoffen en energiebronnen, daarvoor is het eerder vroeg”, zei Poetin.

Ooit gebruiken als oppotmiddel

Poetin stipte aan dat cryptomunten wel snel ontwikkelen en dat ze het recht behouden om te bestaan. “We zullen zien hoe het zich verder ontplooit. Misschien kunnen ze op een dag gebruikt worden als oppotmiddel. We zien hoe fors de markt fluctueert. Op dit moment is het nog te vroeg”, zei Poetin nog.

De visie van Poetin wordt dan ook volledig doorgetrokken in Rusland. De Commissie financiële markten van de Doema kondigde begin oktober aan dat er beperkingen zullen komen voor particuliere beleggers om te investeren in cryptomunten. De volatiliteit van cryptomunten werd toen ook aangehaald als belangrijkste reden.

Hebben crypto waarde?

Gamble vroeg ook of Poetin denkt dat cryptomunten momenteel waarde hebben. Ook daar bleef de Russische president zakelijk en pragmatisch. “Natuurlijk kosten ze iets. Maar of ze gebruikt kunnen worden als een verrekening in de verkoop van olie? Dat is waar ik het over heb”, besluit Poetin.

Het volledige interview kan je bij CNBC bekijken:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20