Rusland wil verbod op betalingen met cryptomunten – gedeeltelijk – opheffen

Russische wetgevers overwegen een gedeeltelijke terugdraaiing van zijn verbod op betalingen met cryptovaluta’s, schrijft persbureau Interfax.

Pavel Krasheninnikov, voorzitter van de Russische Staatsdoema-commissie voor Staatsbouw en Wetgeving, kondigde aan dat de regering overweegt om het burgerlijk recht aan te passen om cryptobetalingen toe te staan als een ‘contractueel medium’. 

Volgens Interfax merkte Krasheninnikov op dat cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) momenteel geen legale betaalmethode in Rusland zijn, wat betekent dat handelaren niet verplicht zijn om het te accepteren. 

De geplande wijzigingen zouden cryptobetalingen in Rusland toestaan onder contractueel recht. Concreet zouden betalingen dus weer mogelijk worden met de toestemming van alle betrokken partijen.

‘Wij zijn van mening dat het noodzakelijk is om wijzigingen aan te brengen in het Burgerlijk Wetboek, het initiatief ondergaat momenteel een noodzakelijke goedkeuringsprocedure. Op dit moment is er een afspraak dat digitale munten niet legaal zijn als betaling, maar deze betaalmethode kan, heel misschien, contractueel worden vastgelegd,’ aldus nog Krasheninnikov.

‘Vernietiging van het financiële systeem’

In januari is het Russisch verbod ingegaan. Zo is het dus voor inwoners van het grootste land ter wereld officieel verboden om betalingen met cryptomunten te doen en te accepteren. 

Anatoly Aksakov, voorzitter van de Russische Staatsdoema-commissie voor Financiële Markten, betoogde vorig jaar dat het legaliseren van cryptobetalingen in wezen de ‘vernietiging van het financiële systeem’ zou inluiden. 

Aksakov is ervan overtuigd dat de nog niet gelanceerde digitale munt van de Russische centrale bank klaar is om de ‘hoogste vorm van geld’ te worden en tegen 2023 of 2024 een integraal onderdeel zal zijn van de nationale vereffeningen.

(am)

Meer