Wetsvoorstel wil totaalverbod op bitcoin in Rusland

In Rusland heeft een groep parlementsleden een wetsvoorstel ingediend dat het gebruik van bitcoin en andere cryptomunten strafbaar maakt met gevangenisstraffen tot zeven jaar.

Het wetsvoorstel voorziet ook boetes tot 7.000 dollar voor wie bitcoin in financiële transacties gebruikt. Ook bitcoin kopen met cash geld wordt strafbaar.

Indien het wetsvoorstel wordt goedgekeurd zullen handelsplatformen die zonder toestemming van de Russische centrale bank bitcoin aan- en verkopen worden bestraft met boetes tot 28.000 dollar per transactie.

De voorstellen zijn ondertussen overgemaakt aan het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling. Verwacht wordt dat er tegen het einde van de lente definitief uitsluitsel komt over het voorstel.

Volgens insiders betekent de eventuele aanname van de wet het definitieve einde van bitcoin in Rusland. Wie al over bitcoin beschikt zal die bij de Russische belastingdienst moeten aangeven en uitleggen hoe de cryptomunten werden bekomen.

Volgens Dmitry Kirillov is er sprake van niets minder dan het optrekken van een IJzeren Gordijn tegen bitcoin. Kirrilov is een fiscaal advocaat die les geeft aan de Moscow Digital School. ‘Mensen die cryptomunten hebben zullen verplicht worden ze te verkopen vooraleer de wet van kracht wordt. Anders moeten ze er de zwarte markt mee opgaan.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20