Rusland wil handel in cryptomunten aan banden leggen

Anatoly Aksakov, voorzitter van de Doema-commissie voor financiële markten, wil dat er nieuwe wetten komen om de Russen te beschermen tegen “de volatiele cryptobeleggingen”. Dat meldt de Russische nieuwssite Interfax.

Volgens Aksakov overwegen de Russische beleidsmakers om een nieuwe wetgeving te introduceren waarbij cryptoinvesteringen door niet-geaccrediteerde beleggers (lees: particuliere beleggers) beperkt worden.

“Beleggers maximaal beschermen”

Tijdens een door de Bank of Russia gesteunde bijeenkomst die gewijd was aan de bescherming van de financiële consument zei Aksakov dat de cryptomunten strikt worden opgevolgd door de commissie. “Wij zullen trachten maximale bescherming te bieden aan onze burgers die in digitale activa beleggen, omdat het een nieuw instrument is, en het voor een ongeschoolde belegger een vrij complex beleggingsproduct is”, zei hij.

De voorzitter voegde daaraan toe dat cryptobeleggingen geassocieerd worden met veel risico, maar ook met veelbelovende rendementen. “Beleggers wereldwijd investeren dan ook miljarden dollars in de cryptomarkt”, klonk het. “Er moet zeker een specifieke wetgeving komen om een niet-professionele belegger te beschermen tegen ondoordachte beleggingen in digitale munten.”

Vertraagde transacties

Rusland maakt zich al een tijdje zorgen over speculatieve beleggingen in cryptomunten. De Bank of Russia, de Russische centrale bank, heeft recent zijn plannen uit de doeken gedaan om transacties op cryptohandelsplatformen te vertragen. De toezichthouder wil op die manier voorkomen dat particuliere beleggers veel geld verliezen door emotionele beleggingskeuzes.

Sergey Shvetsov, de plaatsvervangend gouverneur bij de Bank of Russia, stelde dat deze maatregel Russische beleggers zou beschermen tegen enorme verliezen wanneer er een crash is op de cryptomarkt.

Cryptomunten, zoals Bitcoin (BTC), hebben zich in Rusland ontpopt tot een populair beleggingsinstrument. Volgens een recent onderzoek van de Russische Vereniging van Forex Dealers is 77 procent van de Russische beleggers ervan overtuigd dat de crypto’s de meest toekomstgerichte investeringen zijn. Slechts 8,8 procent van de respondenten gaf aan dat goud de beste investering is.

De cryptomunten hebben ondertussen opnieuw de wind in de zeilen. Bitcoin was er zelfs even in geslaagd om de kaap van 55.000 dollar te ronden. Intussen heeft de grootste cryptomunt op de markt wat terrein moeten prijsgeven en is de waarde gezakt tot 54.200 dollar. De volledige cryptomarkt is zo’n 2,3 biljoen dollar waard.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20