Crypto in het straatbeeld: dit jaar wereldwijd meer dan 10.000 Bitcoingeldautomaten geïnstalleerd

Nu de vraag naar digitale activa zoals Bitcoin toeneemt, stijgt ook het aantal geldautomaten dat transacties met digitale valuta’s ondersteunt.

Volgens gegevens van de financiële website Finbold en Coin ATM Radar zijn er in de eerste drie kwartalen van 2021 wereldwijd in totaal 13.242 Bitcoingeldautomaten geïnstalleerd.

  • Een aanzienlijk aantal van de machines, 4.779, werd geïnstalleerd in het derde kwartaal.
  • Dat is een groei van 7,8% ten opzichte van 4.430 automaten in het tweede kwartaal.
  • In de eerste drie maanden van het jaar werden 4.033 nieuwe automaten geïnstalleerd.
  • In juli werden de meeste nieuwe automaten geïnstalleerd: 1.963.

Verdeling over de continenten

Wat de verdeling van de cryptomuntautomaten over de continenten betreft, steekt Noord-Amerika, met 26.489 automaten goed voor een aandeel van 93,5%, met kop en schouders boven de rest van de wereld uit.

  • Europa komt op de tweede plaats met 1.268 geldautomaten of een aandeel van 4,5%.
  • Interessant is dat Azië, ondanks een aanzienlijk aantal gebruikers van crypto, slechts 234 geldautomaten heeft, of een aandeel van 0,8%.
Grafiek: Finbold

Drijfveren voor wereldwijde groei van Bitcoin-automaten

De versnelde installatie van Bitcoin-automaten illustreert de groeiende populariteit en adoptie van cryptocurrencies. Interessant is dat de installatie in het derde kwartaal omhoogschoot ondanks de algemene correctie van Bitcoin. Dit is een mogelijke indicator dat aanbieders en beleggers bullish zijn op de langetermijnvooruitzichten van de sector.

Maar in het algemeen steeg Bitcoin in 2021, aangevuurd door instellingen die meer retailbeleggers aantrokken die wilden profiteren van de stijgende waarde van de cryptomunt. In dit geval vonden gebruikers die wilden profiteren van het activum Bitcoingeldautomaten aantrekkelijk, omdat ze mogelijk de complexe KYC-protocollen (know your customer, red.) wilden omzeilen die synoniem zijn geworden met cryptobeurzen.

Bovendien vergemakkelijken de automaten ook betalingen in Bitcoin. Meer en meer bedrijven staan klanten tegenwoordig toe in Bitcoin te betalen. De hype wordt ook gevoed door het feit dat El Salvador Bitcoin tot wettig betaalmiddel heeft verklaard.

Bedrijven worden gestimuleerd om gebruik te maken van tweerichtingsautomaten, met een dubbele functionaliteit waarbij gebruikers crypto’s kunnen kopen en verkopen. Ook door hun multifunctionaliteit stijgt de vraag naar de automaten.

Noord-Amerikaanse dominantie

Ondanks vage crypto-regelgeving domineert Noord-Amerika de wereldwijde Bitcoinautomaten dankzij de grote vraag en innovaties in de sector. De regio huisvest ook een aanzienlijk aantal leveranciers van crypto-automaten. Elders zijn landen als Canada en Mexico in opkomst als fintech-hubs in de regio.

Momenteel kan het aantal Bitcoinautomaten wereldwijd als onbeduidend worden beschouwd in vergelijking met geldautomaten van de traditionele financiële sector; maar de groei wijst mogelijk op wat we in de toekomst kunnen verwachten. Met een toenemend aantal cryptogebruikers, zullen er meer en meer automaten moeten bijkomen om nieuwe investeerders tegemoet te komen.

Lees ook: Bitcoin rondt opnieuw de kaap van 50.000 dollar

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20