Brazilië volgt voorbeeld van El Salvador en hoopt van Bitcoin wettig betaalmiddel te maken

Een huis, een auto, zelfs een hamburger kopen met Bitcoin. Dat zal binnenkort mogelijk zijn volgens de Braziliaanse federale afgevaardigde Aureo Ribeiro, meldt de nieuwswebsite Yahoo Finance.

Verwacht wordt dat Brazilië het wetsvoorstel in de komende dagen aan de plenaire vergadering van het Braziliaanse parlement zal voorleggen. En volgens parlementslid Aureo Ribeiro van de centrumlinkse partij Solidariedade maakt het wetsvoorstel een goede kans om te worden aangenomen. De regering zou “de Bitcoinwet” steunen, naast de voorzitter van het parlement, Arthur Lura.

“Munteenheid als alle andere”

“Wij willen het kaf van het koren scheiden, regelgeving opstellen zodat je handel kunt drijven, weet waar je kunt kopen en weet met wie je zaken kunt doen”, aldus het Braziliaanse parlementslid. “Met deze activa kun je een huis kopen, een auto, een hamburger bij McDonald’s – het wordt een munteenheid als alle andere, net als in andere landen is gebeurd.”

Aureo Ribeiro meent dat veel Brazilianen al in Bitcoins handelen, maar dat er geen wettelijk kader voor bestaat. De parlementsleden houden zich nu al enkele jaren met dit onderwerp bezig en de onderhandelingen verlopen voorspoedig: “Wij hebben al een akkoord bereikt met de Centrale Bank en de Braziliaanse effectencommissie (CVM) over de mogelijkheden van dit actief en de erkenning ervan, bijvoorbeeld als beleggingswaarde of als munt voor dagelijks gebruik.”

Naar een Zuid-Amerikaans model?

Als de wet deze week door het Braziliaanse parlement wordt goedgekeurd, treedt het land in de voetsporen van El Salvador.

Terwijl veel Europese landen en centrale banken zich terughoudend opstellen en cryptocurrencies eerder als een gevaar dan als een troef zien, lijken Zuid-Amerikaanse landen minder vragen te stellen.

De Salvadoraanse president Nayib Bukele beweert dat zijn land meer dan 500.000 houders van digitale portemonnees met Bitcoins heeft. Congreslid Ribeiro wil van “de Bitcoinwet” een regelgevend model maken voor andere landen.

Het valt nog te bezien of dit zich ook daadwerkelijk in de bevolking zal vertalen. Uit een enquête van Sherlock Communications blijkt dat slechts 48 procent van de Brazilianen wil dat Bitcoin als legaal betaalmiddel wordt ingevoerd.

Lees ook: Crypto in het straatbeeld: dit jaar wereldwijd meer dan 10.000 Bitcoingeldautomaten geïnstalleerd

(am/evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20