Poetin ziet de Europese gascrisis als een gouden kans voor Rusland

Rusland wil dat langetermijncontracten voor gas opnieuw gekoppeld worden aan de prijs van olie. Het Kremlin dringt ook aan op een versnelde goedkeuring van de Nord Stream 2-pijpleiding.

Russisch president Vladimir Poetin voorziet de volgende manier om te profiteren van de Europese gascrisis. Poetin is van plan om extra druk uit te oefenen op de Europese Unie om enkele spelregels van de gasmarkt grondig te herschrijven. Volgens hem zou Europa jarenlang de zorgen van Moskou hebben genegeerd door gascontracten van het Russische staatsbedrijf Gazprom te ontkoppelen van de olieprijs. Dat rapporteert persbureau Bloomberg op basis van de getuigenissen van twee insider.

Rusland zou ook plannen hebben om een snellere goedkeuring van de controversiële Nord Stream 2-pijpleiding naar Duitsland aan te moedigen, menen de insiders.

Europa’s “energieverlosser”

Niet geheel toevallig gaat woensdag de Russian Energy Week-conferentie van start, waar Poetin de belangrijkste gastspreker zal zijn. Vorige week lanceerde de Russische president nog een energie-interventie, toen de dagelijkse gasprijzen in Europa schommelingen van maar liefst 40 procent optekenden. Poetin verzekerde Europa er van dat Gazprom de voorraad kan uitbreiden om de tekorten te verhelpen. Het Kremlin beeldt Poetin sindsdien af als Europa’s “energieverlosser”.

Rusland maakt zich volgens de insiders wel geen illusies dat de Europese Unie de gespannen relaties zal versoepelen of politieke toegevingen zal doen ten gevolge van de crisis. Toch ruikt Poetin ergens een kans, klinkt het. “Poetin voelt een opportuniteit aan in deze crisis. Rusland wil dat de EU stopt met het uitstellen van de goedkeuring van Nord Stream 2 en gesprekken over de stabilisatie van gasprijzen op lange termijn”, zei Andrei Kortunov, hoofd van de Russian International Affairs Council, tegen Bloomberg.

“Snobistische” ambtenaren

Poetin ziet “snobistische” ambtenaren van de Europese Unie en hun raadgevers als de verantwoordelijken voor de energiecrisis. Zij zouden “zonder naar andere zaken te luisteren” blijven gelobbyd hebben voor spotgoedkope gasprijzen, met alle gevolgen van dien.

Volgende week zullen de EU-leiders opnieuw de fors gestegen gasprijzen en de impact ervan bespreken op een top in Brussel. Europa leunt voor ruim een derde van zijn gasvoorraad op het Russische Gazprom. De opslag van aardgas staat in de Unie momenteel op een historisch laagtepunt, wat een ontluikende catastrofe kan betekenen met de winter in aankomst. Europa zal voorlopig naar Rusland moeten kijken voor een aanvulling van de gasvoorraden.

(kg)

Meer