Bouw controversiële Nord Stream 2 pijpleiding mag doorgaan, ondanks bezwaar NGO’s

De aanleg van twee kilometer van de fel betwiste Nord Stream 2-gaspijpleiding in Duitse wateren – die was stilgelegd wegens milieubezwaren – is door de Duitse maritieme autoriteit (BSH) gelast om door te gaan. De verordening maakt ook de weg vrij voor de werkzaamheden in Deense wateren.

In april werd groen licht gegeven voor het volledige Duitse deel van het project.

De milieuverenigingen Nature And Biodiversity Conservation Union (NABU) en Environmental Action Germany (DUH) blijven echter rechtszaken aanspannen die de aanleg van de pijpleiding vertragen.

DUH liet al weten dat het verdere juridische stappen zou ondernemen om de aanleg van Nord Stream 2 op Duits grondgebied te stoppen, schrijft EU-site EURACTIV.

In haar verweer zei de maritieme autoriteit dat een tijdelijke vergunning noodzakelijk was om de bouw te kunnen hervatten. Ook bevestigde zij dat alles in overeenstemming is met regels voor milieubescherming. Het besluit was het resultaat van ‘zorgvuldige overwegingen’, voegde de autoriteit eraan toe.

Russisch gas

De Nord Stream 2-gaspijpleiding was begin april voor meer dan 90 procent voltooid, met nog minder dan 150 kilometer te leggen in Duitse en Deense wateren.

Gepoogd wordt om de capaciteit te verdubbelen van Nord Stream, een gaspijpleiding die Russisch gas rechtstreeks naar Duitsland doorvoert. De aanleg heeft gezorgd voor sancties van de VS en heeft ook kritiek gekregen vanuit de EU.

Zo heeft de Tsjechische eurosceptische Europarlementariër Evžen Tošenovský het Duitse standpunt over het project bekritiseerd: ‘Nord Stream 2 druist in tegen de inspanningen om de brandstofafhankelijkheid van de EU van Rusland te verminderen. De Duitsers spreken zichzelf tegen door dit project te steunen.’

‘Europees perspectief’

De Duitse EU-wetgever Udo Bullmann (SPD) liet onlangs optekenen dat de Nord Stream 2 pijpleiding een ‘Europees’ perspectief nodig heeft om de ‘fout’ uit het verleden te corrigeren. 

Bullmann verweet het regime van Poetin dat het de mensenrechten heeft geschonden en een mogelijke oplossing in Syrië heeft bemoeilijkt, maar benadrukte dat een zekere betrokkenheid met Rusland noodzakelijk is.

‘Als we de toekomst van Rusland volledig uit handen geven, politiek, economisch en sociaal, als we geen contact houden met de oppositie, met hen die het regime van Poetin zouden kunnen hervormen in de richting van een pro-democratisch, pro-mensenrechten en pro-Europees discours, dan missen we een kans om het land te transformeren’, aldus Bullmann.

Besluitend zei hij: ‘Al met al moeten Duitsland en de Europese Unie dus proberen een toekomstgerichte houding aan te nemen in hun beleid: op het gebied van milieu, economie en energie, maar ook op diplomatiek vlak.’

Washington

De Verenigde Staten hebben zich fel verzet tegen de pijplijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken herhaalde in maart dat Nord Stream 2 een slechte deal is en waarschuwde de betrokken bedrijven dat ze sancties riskeren.

Ook de Republikeinen waarschuwden president Biden onlangs dat Nord Stream 2 ‘de Amerikaanse en Europese veiligheidsbelangen zou ondermijnen’.

‘De Duitse verkiezingen in september zouden wel eens de laatste nagel aan de doodskist van het veelbekritiseerde project kunnen blijken te zijn’, betoogt EURACTIV. Ook Annalena Baerbock, kandidaat-kanselier voor de Groenen, heeft zich immers kritisch over het project uitgelaten. De nieuwe CDU-leider, Armin Laschet, blijft gewoon Nord Stream 2 steunen.

De Duitse toenadering tot het Rusland van Poetin blijft overigens ook bij een ander onderwerp vragen oproepen. (mah)

Meer