Rusland werkt gaspijplijn Nord Stream 2 af om Amerikaanse sancties te omzeilen

De gaspijpleiding Nord Stream 2, tussen Rusland en Duitsland, zal door de Russen worden afgewerkt. Dat heeft het Russische gasbedrijf Gazprom dinsdag bekendgemaakt. Op die manier kunnen Amerikaanse sancties tegen Europese bedrijven die aan de pijpleiding bouwen, omzeild worden.

De 1.200 kilometer lange gaspijpleiding die Rusland via de Oostzee rechtstreeks met Duitsland zal verbinden, is al grotendeels afgewerkt. Maar de Verenigde Staten zijn al jaren tegen de gasleiding. Het land is bang dat Russisch president Vladimir Poetin zo meer invloed krijgt in West-Europa. Bovendien bedient Nord Stream 2 bondgenoot Oekraïne niet.

Eind december bekrachtigde de Amerikaanse president Donald Trump sancties tegen bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de pijpleiding.

Daarop schortte de Zwitserse onderneming Allseas, die het laatste deel van Nord Stream 2 zou bouwen, de werkzaamheden op. Een schip van Gazprom zal dat karwei nu overnemen. Het schip zou momenteel wel nog ‘gemoderniseerd’ worden, aldus het Russische agentschap Interfax.

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder deze maand dat de pijpleiding ten laatste begin 2021 klaar zou zijn. Met de leiding zou de rechtstreekse levering van Russisch gas aan West-Europa kunnen verdubbelen.

Aan de gaspijpleiding hangt een prijskaartje van 9,5 miljard euro. Ze wordt mee gefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Engie en Shell.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20