Ook interesse in een ‘inentingsexcursie’? Duitsers laten zich vaccineren met Spoetnik V – in Moskou

Het Noorse reisbureau World Visitor levert sinds kort ‘inentingsreizen’ naar Moskou. Daar hebben tientallen Duitsers al dankbaar gebruik van gemaakt uit onvrede met de trage vaccineringsprocedure in het thuisland, weet FAZ.

Wie slechts twee korte inentingsreizen naar Moskou boekt, moet daarvoor inclusief vlucht en verblijf ten minste 1.999 euro betalen. Vanaf 2.999 euro is er een goed drie weken durende ‘gezondheidsreis’ met verblijf in een kuurhotel. Toch hebben zowel de prijs als het tijdsbestek op z’n minst 50 Duitsers er niet van weerhouden om de ‘inentingsexcursie’ te ondernemen.

Het reisbureau nodigt bezoekers uitdrukkelijk uit om tussen de twee vaccinatiedata in Rusland op excursie te gaan, aangezien Spoetnik V na de eerste vaccinatie ‘al voor meer dan 61 procent effectief’ zou zijn. Deze interpretatie is echter uiterst riskant, omdat het lichaam tijd nodig heeft om antilichamen op te bouwen. Russische artsen raden mensen dan ook aan zo voorzichtig mogelijk te zijn tussen de vaccinatiedata.

‘Spoetnik 5’

De Noorse touroperator World Visitor bracht in het voorbije weekend -slechts- 50 Duitsers naar Moskou. Daarvoor was een uitnodiging van de Russische autoriteiten nodig, want de grenzen zijn eigenlijk nog gesloten voor toeristen. Mede-eigenaar van het reisbureau Albert Sigl had op zijn Youtube-kanaal ‘Der Billigflieger’ wekenlang reclame gemaakt voor de ‘uitstapjes’ naar Moskou, waarbij hij het vaccin Spoetnik V – de V staat voor Victory – consequent de verkeerde naam gaf: Spoetnik 5.

Volgens Sigl heeft het agentschap via zijn Russische partners ‘60 vaccinatieplaatsen per dag ingekocht’, zodat nu 60 Duitsers en andere West-Europeanen die zich wilden laten vaccineren per dag naar Moskou konden worden gebracht. Volgens World Visitor zijn er tot nu toe al ongeveer 600 vaccinatiereizen geboekt – hoewel Spoetnik V in de EU nog geen vergunning heeft en de reizen duur en tijdrovend zijn.

Strandvakantie in Turkije

Aangezien Spoetnik, een vectorvaccin dat qua structuur lijkt op dat van Astra-Zeneca, in twee doses met een tussenpoos van drie weken wordt ingeënt, moeten de toeristen ofwel drie weken in Rusland blijven ofwel in quarantaine gaan na respectieve korte reizen in Duitsland. 

Op internet maakt World Visitor daarom nog steeds reclame voor een combinatie van vaccinatie in Moskou en een strandvakantie in Turkije. Rusland heeft echter het luchtverkeer met Turkije onlangs grotendeels beperkt, officieel vanwege de slechte Corona-situatie, in werkelijkheid waarschijnlijk vanwege Ankara’s steun aan Kiev in het Oekraïne-conflict.

‘Putinversteher’

De lange wachttijden voor vaccinatieafspraken maken Duitsers ongerust. Wie in Duitsland niet op zijn vaccinatie wil wachten, laat zich dus in de Russische hoofdstad Spoetnik V – op eigen risico – injecteren.

Toen de eerste Duitse inentingstoeristen eind vorige week in Moskou landden, stonden op de luchthaven talrijke cameraploegen te wachten, waaronder de Russische staatstelevisie. Het berichtte met genoegen op het grote avondnieuws over de Duitsers die ‘zo graag met Spoetnik V ingeënt wilden worden’ dat zij bij wijze van uitzondering de ‘gesloten grens’ mochten passeren.

Een man met een hartkwaal en zijn 19-jarige zoon vertelden in het segment dat zij waren gekomen omdat niet te voorzien was wanneer hun zoon in Duitsland zou worden ingeënt. Een jonge man uit Oost-Duitsland zei dat hij als kind altijd Sovjet-vaccins had gekregen, en natuurlijk vertrouwde hij op Spoetnik V. Overigens worden in Duitsland mensen die met Poetin dwepen pejoratief Putinverstehers genoemd. Je vindt hen vooral in wat vroeger DDR-gebied was.

‘Het Kremlin kon zich geen betere reclame wensen voor het Corona-vaccin,’ besluit het lezenswaardig stuk in FAZ. Per slot van rekening wordt het Duitse gezondheidszorgsysteem door veel Russen als voorbeeldig beschouwd, en vóór de pandemie gingen degenen die het zich konden veroorloven graag naar een Duitse kliniek voor medische behandeling.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20