Ook Duitsland wil Spoetnik V-vaccin bestellen

Berlijn is van plan om met Moskou te praten over de aankoop van doses van het Russische vaccin tegen het coronavirus. De voorwaarde blijft wel dat het wordt goedgekeurd door de Europese regelgevende instanties, aldus minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU).

Frappant: Spahn meldde aan de publieke omroep WDR dat Duitsland bereid is om het ‘alleen’ te doen. Zonder de Europese Unie dus, als dat betekent dat het land zijn inentingscampagne kan versnellen.

Met de uitrol van de vaccins wil het in Duitsland, net als in de rest van de EU, namelijk niet erg vlotten.

Bilaterale gesprekken

‘De Europese Commissie zei gisteren dat het geen contracten zal tekenen (voor Spoetnik) zoals voor andere fabrikanten – zoals BioNTech, bijvoorbeeld. In de vergadering van de EU-ministers van Volksgezondheid zei ik dat wat Duitsland betreft – dat we bilaterale gesprekken met Rusland zullen voeren’, aldus Spahn in Times of Malta.

De aankondiging komt één dag na de toenaderingspoging tot Spoetnik van Duitse deelstaat Beieren. De Zuid-Duitse staat meldde dat het een intentieverklaring had ondertekend om tot 2,5 miljoen doses van het vaccin Spoetnik V te kopen – áls het wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) tenminste.

Naast de mogelijkheid om het vaccin uit Rusland in te voeren, zal ook een productiefaciliteit worden opgezet door het farmaceutische bedrijf R-Pharm in de stad Illertissen.

Derde golf

Slechts 13 procent van de Duitse bevolking heeft de eerste van de twee doses gekregen, terwijl het land donderdag meer dan 20.000 nieuwe infecties en meer dan 300 sterfgevallen in de voorgaande 24 uur meldde.

Het EMA is begonnen met een doorlopende evaluatie van Spoetnik V. Het kan het eerste niet-westerse coronavirusvaccin worden dat officieel in de ganse EU-zone wordt gebruikt.

In sommige westerse landen is er echter kritiek op het vaccin en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft Rusland en China ervan beschuldigd hun vaccins te gebruiken om invloed te verwerven in het buitenland. 

Beoordelingen van Spoetnik V waren echter overwegend positief. Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde resultaten waaruit bleek dat het veilig was en voor meer dan 90 procent effectief.

Eerder in de EU-zone liet ook een Franse burgemeester optekenen het vaccin te willen bestellen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20