Nog een première: Franse burgemeester wil Russische Spoetnik V-vaccin bestellen

Christian Estrosi, burgemeester van de Franse stad Nice, heeft aangegeven de inwoners van zijn stad te willen voorzien van het Russische vaccin Spoetnik V. Een daad van verzet, want buiten de wil van de EU-schikgodinnen om. Intussen laait de discussie in Frankrijk op: mág dat eigenlijk wel?

Estrosi (Les Républicains) drukte zijn wens uit in de TV-show ‘Bourdin Direct’. ‘We zullen alles doen wat we kunnen om dit vaccin te bestellen. Het wordt immers in 48 landen over de hele wereld gebruikt en heeft zijn wetenschappelijke deugdelijkheid bewezen,’ klonk het. Hij is daarmee de eerste burgemeester in een West-Europese EU-staat die zijn Spoetnik-overweging publiek maakt.

Mag de burgemeester van Nice echter in zijn eentje die deal sluiten? ‘Er is een juridische waas’, gaf het Franse ministerie van Financiën dinsdag toe. In de reeds ondertekende contracten verbiedt niets de laboratoria om deals te sluiten met plaatselijke autoriteiten.

Sceptisch

Het ministerie van Financiën is echter sceptisch over de haalbaarheid van vaccinbestellingen door gemeentehuizen, departementen of regio’s. ‘Vaccindeskundigheid is niet lokaal. Daarom lijkt het uit operationeel oogpunt ingewikkeld om contracten te sluiten. Alle productiecapaciteiten zijn reeds toegewezen aan contracten die door de EU zijn ondertekend’, laat het ministerie optekenen in Capital.

Bovendien is het niet de plaatselijke overheid maar de staat die de inentingscampagne stuurt. Dit op basis van de adviezen en aanbevelingen van de Hoge Autoriteit voor de Volksgezondheid (HAS).

Tot dusver heeft de EU alle vaccinbestellingen voor Frankrijk gedaan. In totaal werden zes contracten ondertekend: met Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen – die alle vier reeds een handelsvergunning hebben verkregen. Maar ook met Sanofi/GSK en Curevac.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20