Servië gaat Chinese én Russische vaccins zelf produceren

Servië zal het Russische coronavaccin Spoetnik V in mei beginnen te produceren. In oktober start het land met de productie van het Chinese coronavaccin Sinopharm. Dat meldt het persagentschap Reuters.

‘We zullen grote hoeveelheden vaccin hebben voor onszelf, maar ook voor de hele regio’, zei de president van Servië Aleksandar Vučić op de Servische openbare omroep RTS.

Vučić zei dat Servië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) binnen twee weken een overeenkomst zouden ondertekenen over de bouw van een nieuwe vaccinfabriek.

‘Het wordt een volledig nieuwe vaccinfabriek die we samen met de VAE en de Chinezen zullen bouwen’, zei hij.

Van Dubai tot Moskou

Na een ontmoeting met de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, in Dubai, zei president Vučić dat de Servische productiecapaciteit voor het Sinopharm-vaccin tegen 15 oktober klaar zou zijn.

Nenad Popović, Servisch minister van Innovatie, zei dat Servië van plan is om vanaf 20 mei te beginnen met de lokale productie van het vaccin Spoetnik V.

‘De eerste fase omvat het vervoer van de ingrediënten van het vaccin uit Rusland, de verpakking en de distributie’, zei Popović na zijn ontmoeting met de Russische minister van Handel Denis Manturov in Moskou.

Ook Italië zou deze zomer het Russische Spoetnik-V vaccin gaan produceren.

Al 1,5 miljoen prikjes

Servië, een kandidaat-lidstaat van de EU, onderhoudt nauwe diplomatieke en economische banden met Moskou en Peking.

Het Balkanland heeft al gebruik gemaakt van bestellingen van de Chinese Sinopharm- en Russische Sputnik V-vaccins om tot nu toe 1,5 miljoen van zijn 7 miljoen inwoners in te enten tegen het coronavirus.

Sinopharm is goedgekeurd voor gebruik in 20 landen, waaronder drie in Europa: Wit-Rusland, Servië en EU-lidstaat Hongarije. Spoetnik V wordt momenteel gecontroleerd door Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20