Ook Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje schorten inentingen met vaccin AstraZeneca op

Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland voegen zich bij de almaar langer wordende lijst van landen die tijdelijk stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin.

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid maakte de pauze maandagnamiddag bekend. Kort daarop kwam Frans president Emmanuel Macron met een gelijkaardige mededeling. Italië veralgemeende de reeds bestaande lokale stop en Spanje kwam later met een schorsing. Gisteren beslisten Nederland en Ierland al om de inentingen met het AstraZeneca-vaccin even stil te leggen.

Meer en meer landen lijken zich zorgen te maken over de bijwerkingen en beslissen daarom om de vaccinaties met één of meerdere ladingen van AstraZeneca te pauzeren. Naast de genoemde landen is dat het geval in Denemarken, Oostenrijk, Noorwegen, IJsland, Bulgarije, Litouwen, Luxemburg, Estland en Letland.

De vraag is nu wat België gaat doen.

Bloedklonters

De stopzettingen hebben vooral te maken met enkele gevaccineerden die kort na hun prik kampten met bloedklonters. Of er ook een oorzakelijk verband is tussen de inenting en de bloedklonters is niet zeker. Volgens AstraZeneca zelf is er geen bewijs voor een verhoogd risico op bloedklonters.

De Duitse overheid zegt het advies van het Instituut Paul Ehrlich te volgen. De Europese toezichthouder EMA kwam eerder met geruststellende taal, maar gaat maandagnamiddag de zaak opnieuw onderzoeken. ‘Om het vertrouwen in de vaccins te behouden, moeten we onze experts in Duitsland en de EU de tijd geven, om de jongste voorvallen te onderzoeken’, verklaarde de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Frans president Macron gaf een bijna identieke commentaar.

Meer