Oostenrijk schort inentingen met lading AstraZeneca-vaccins op na verdacht overlijden

Oostenrijk heeft uit voorzorg de inentingen met een lading covid-19-vaccins van AstraZeneca opgeschort. Plaatselijke gezondheidsautoriteiten onderzoeken de dood van een persoon en de ziekte van een andere persoon na de injecties met het vaccin. Dat meldt persagentschap Reuters.

Het Oostenrijkse Bundesamt für Sicherheit in der Gesundheitszorg (BASG) zou twee meldingen hebben ontvangen ‘in een tijdelijk verband met een vaccinatie uit dezelfde batch (ABV 5300) van het AstraZeneca-vaccin in het district Zwettl, in de deelstaat Neder-Oostenrijk’:

  • Een 49-jarige vrouw overleed aan de gevolgen van ernstige stollingsstoornissen.
  • Daarnaast zou een 35-jarige vrouw een longembolie hebben ontwikkeld.

Een longembolie is een acute longaandoening die wordt veroorzaakt door een losgeraakte bloedklonter.

Geen bewijs van oorzakelijk verband

Beide vrouwen zouden als verpleegster werken in het ziekenhuis in Zwettl.

‘Momenteel is er geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie’, zegt het BASG. ‘Maar als voorzorgsmaatregel worden de resterende voorraden van de betrokken vaccinbatch niet meer gebruikt.’

Het BASG zei dat bloedstolling niet tot de bekende bijwerkingen van het vaccin behoorde. Het BASG zet zijn onderzoek krachtdadig voort om elk mogelijk verband volledig uit te sluiten.

Goedgekeurd door EU en WHO

 ‘Er zijn geen bevestigde ernstige ongewenste voorvallen in verband met het vaccin geweest’, vertelt een woordvoerder van AstraZeneca aan Reuters.

De Europese Unie keurde het product eind januari goed, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het product medio februari op de lijst plaatste voor gebruik in noodgevallen. Bijwerkingen die tijdens proeven werden waargenomen, waren meestal van korte duur en problemen met de bloedstolling werden niet gemeld. (evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20