Meer en meer landen schorsen vaccinaties met AstraZeneca-vaccin op na berichten over bloedklonters

Uit vrees voor bloedklonters schorsen almaar meer landen vaccinaties met het vaccin van AstraZeneca en Oxford op. België blijft momenteel mensen inenten met het vaccin.

De bal ging begin deze week aan het rollen. Oostenrijk liet maandag weten dat het uit voorzorg de inentingen met een lading coronavaccins van AstraZeneca heeft opgeschorst. Het land nam die beslissing nadat sommige mensen last hadden van ernstige bijwerkingen. Een 49-jarige vrouw overleed zelfs aan de gevolgen van ernstige stollingsstoornissen na een vaccinatie. Plaatselijke gezondheidsautoriteiten onderzoeken de dood. ‘Momenteel is er geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie’, liet het Oostenrijkse Bundesamt für Sicherheit in der Gesundheitszorg (BASG) weten.

Pauzeknop indrukken

In Denemarken zijn ze momenteel zelfs volledig gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Het Deense gezondheidsinstituut heeft via een persbericht laten weten dat er bij sommige mensen ernstige gevallen van bloedklonters zijn vastgesteld na een vaccinatie. Net zoals in Oostenrijk is er volgens de onderzoekers momenteel geen oorzakelijk verband tussen de vaccinatie en de bloedklonters.

Hoe dan ook zit de angst er goed in. Ook elders in Europa worden momenteel een of meerdere ladingen van het AstraZeneca-vaccin niet toegediend. Dat is het geval in Italië, Noorwegen, IJsland, Bulgarije, Litouwen, Luxemburg, Estland en Letland.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft donderdag benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat de prik bloedstolsels veroorzaakt en voegde eraan toe dat het van mening is dat de voordelen van het vaccin ‘nog steeds opwegen tegen de risico’s’. Volgens het EMA kunnen de vaccinaties dan ook doorgaan terwijl het onderzoek naar de bloedklonters loopt. In totaal hebben al vijf miljoen Europeanen het AstraZeneca-vaccin gekregen. Er zijn tot nu toe 30 meldingen geweest van bloedklonters na een prik.

België blijft vaccineren met dosissen van AstraZeneca

Ons land heeft alvast de beslissing genomen om mensen te blijven inenten met het vaccin van AstraZeneca. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is er geen enkele reden om de vaccinatiestrategie bij te sturen. ‘Er sterven geregeld mensen aan bloedstollingsproblemen, maar het is helemaal niet zo dat mensen die met AstraZeneca zijn gevaccineerd meer sterven door bloedstollingsproblemen. Er is geen enkele aanwijzing in die zin’, zei hij donderdagavond in Het Journaal.

Elders in de wereld zijn er eveneens zorgen over het AstraZeneca-vaccin. In Thailand heeft Kiattiphum Wongjit, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, laten weten dat zijn land tijdelijk geen mensen vaccineert met het middel van AstraZeneca. ‘Het is een goed vaccin, maar we wensen toch een veiligheidsonderzoek te voeren’, klonk het tijdens een persmededeling. ‘We kunnen de vaccinaties tijdelijk op pauze zetten omdat we de tweede coronagolf onder controle hebben.’

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20