Britse coronavariant leidt tot aanzienlijk hoger sterftecijfer, zo blijkt uit onderzoek

De zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus is tot 104 procent dodelijker dan andere varianten. Dat blijkt uit een onderzoek, vandaag gepubliceerd in het Brits medisch tijdschrift British Medical Journal.

In een de betreffende studie vergelijken wetenschappers de sterftecijfers tussen mensen in het Verenigd Koninkrijk die besmet waren met de Britse SARS-CoV-2-variant (bekend als B.1.1.7) en mensen die besmet waren met andere varianten van het coronavirus. Conclusie van de wetenschappers: de nieuwe variant heeft een ‘aanzienlijk hoger’ sterftecijfer.

Over heel de wereld

‘Personen die besmet waren met de zorgwekkende variant (…) hadden tussen 32 en 104 procent (centrale schatting 64 procent) meer kans om te sterven dan gelijkwaardige personen die besmet waren met eerder circulerende varianten’, lezen we in het Britse rapport.

Volgens het onderzoek leidde infectie met de nieuwe variant tot 227 sterfgevallen in een steekproef van 54.906 Covid-19 patiënten, vergeleken met 141 sterfgevallen onder hetzelfde aantal patiënten besmet met andere varianten.

In september vorig jaar werd B.1.1.7 voor het eerst ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. Intussen heeft het zich over de hele wereld verspreid.

Gevaarlijke mutaties

‘In combinatie met zijn vermogen om zich snel te verspreiden, maakt dit B.1.1.7 tot een bedreiging die serieus moet worden genomen’, zegt Robert Challen, een onderzoeker aan de Universiteit van Exeter die het onderzoek mede leidde aan persagentschap Reuters.

B.1.1.7 heeft 23 mutaties in zijn genetische code. Dat is een relatief hoog aantal zeggen de wetenschappers. Sommige van die mutaties zouden het virus veel beter in staat hebben gesteld om zich te verspreiden.

Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk zeggen dat B.1.1.7 ongeveer 40 tot 70 procent overdraagbaarder is dan vroegere dominante, circulerende coronavirusvarianten. (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20