Britten troeven EU af in vaccinatiesnelheid

Terwijl de Europese Commissie onder de kritiek bedolven wordt voor haar haperende vaccinatiestrategie, loopt de Britse campagne als een trein.

Het Britse vaccinatietempo steeg de voorbije dagen naar 0,58 vaccinaties per honderd mensen, tegenover slechts 0,13 in Frankrijk en 0,11 in Duitsland. Het tempo ligt over het Kanaal dus vier tot vijf keer hoger dan in continentaal Europa.

Volgens de economen van ING krijgt het Verenigd Koninkrijk daardoor uitzicht op een snellere heropening van de economie dan verwacht, alsook een hogere groei. Het pond zou ook aan waarde winnen tegenover de euro.

‘Het VK heeft ongetwijfeld een vlottere start van het vaccinatieprogramma gehad dan de eurozone, waar een tijdelijke vermindering van het aanbod en logistieke problemen hebben geleid tot relatief langzame, zij het wisselende uitrolsnelheden.’

bron: Our World in Data

Een op de zeven Britten kreeg al dosis

‘Ongeveer 14 procent van de Britse bevolking tot dusver hun eerste dosis gekregen, en het is waarschijnlijk dat de regering haar doel bereikt om tegen februari alle 70-plussers te bereiken en tegen Pasen alle 50-plussers’, verwacht ING. ‘Het is ook niet geheel ondenkbaar dat tegen het einde van het tweede kwartaal de meerderheid van de Britse volwassenen hun eerste dosis gekregen hebben, vooral als andere vaccins als Johnson & Johnson eerder in het VK aankomen dan momenteel gepland.’

De Britten, die meer dan 100.000 coronadoden moesten betreuren, kunnen de toekomst dus met meer optimisme tegemoet gaan. Al kunnen nieuwe coronavarianten wel roet in het eten gooien, waarschuwt ING. Als zou blijken dat de huidige vaccins beduidend minder doeltreffend zijn tegen nieuwe mutanten, is het terug naar af.

Johnson scoort punten, Von der Leyen onder druk

Politiek gezien scoort de Britse premier Boris Johnson punten met de succesvolle vaccineringsuitrol. Ondertussen krijgt de Europese Commissie van voorzitster Ursula von der Leyen bakken kritiek.

De schuld voor de haperende leveringen ligt volgens de Europese Commissie bij het Britse AstraZeneca. ‘AstraZeneca moest nu het massa-vaccin geweest zijn, maar het levert maar 25 tot 30 procent van de voorziene aantallen. Dat is nu een probleem, maar Pfizer/BioNTech en Moderna leveren wel volgens schema’, verklaarde topambtenaar Sandra Gallina maandag in het Europese Parlement.

Von der Leyen beloofde afgelopen weekend beterschap. Ze kan zich volgens politieke commentatoren nog maar weinig mislukkingen meer permitteren, of haar positie komt ter discussie te staan.

Lees ook:

Meer