Janssen-vaccin (Johnson & Johnson) is 66 procent effectief

Het kandidaat-coronavaccin ontwikkeld door Janssen Pharmaceutica heeft een doeltreffendheid van 66 procent. Dat meldt zijn Amerikaanse moedergroep Johnson & Johnson.

Uit de zogeheten fase 3-studie met bijna 44.000 deelnemers uit verscheidene werelddelen blijkt dat het Janssen-vaccin 66 procent effectief in het voorkomen van matige tot ernstige Covid-19, 28 dagen na vaccinatie. Het begin van de bescherming werd al op dag 14 waargenomen.

Er zijn wel grote verschillen per regio. Het beschermingsniveau was 72 procent in de Verenigde Staten, 66 procent in Latijns-Amerika en slechts 57 procent in Zuid-Afrika.

De effectiviteit van het Janssen-vaccin is daarmee beduidend lager dan dat van Moderna en Pfizer. Het grote pluspunt ervan is dat er slechts 1 dosis nodig is voor vaccinatie, tegenover 2 dosissen voor Moderna en Pfizer.

Herlees: Moderna-vaccin doet nog beter dan Pfizer en toont 94,5 procent effectiviteit tegen coronavirus

Bescherming tegen ernstige ziekte: 85 procent, met slechts 1 dosis

Als alleen naar de preventie van ernstige ziekten gekeken wordt, dan stijgt de doeltreffendheid naar 85 procent. ‘Vijfentachtig procent werkzaamheid bij het voorkomen van ernstige Covid-19-ziekte en het voorkomen van gerelateerde medische interventies zullen mogelijk honderden miljoenen mensen beschermen tegen ernstige en fatale gevolgen van Covid-19’, zegt de Belg Paul Stoffels, de nummer twee bij Johnson & Johnson.

‘Het potentieel om de last van ernstige ziekten aanzienlijk te verminderen door een effectief en goed verdragen vaccin te verstrekken met slechts één immunisatie, is een cruciaal onderdeel van de wereldwijde respons op de volksgezondheid.’

Meer