Moderna-vaccin doet nog beter dan Pfizer en toont 94,5 procent effectiviteit tegen coronavirus

En ook het derde coronavaccin is een feit. De Amerikaanse farmagroep Moderna komt na testen op 95 proefpersonen met het nieuws dat haar vaccin voor 94,5 procent beschermt tegen het coronavirus. Dat is beter dan de 90 procent van concurrent Pfizer.

Het blijft maar goed nieuws regenen op het vaccinfront. Vorige week bleek dat het vaccin van Pfizer en Moderna 90 procent effectiviteit biedt tegen het coronavirus, zondag liet Oxford-CEO Bruno Holthof in ‘De zevende dag’ weten dat ook het Oxford-vaccin er bijna aankomt en maandag maakt Moderna bekend dat zijn vaccin met 94,5 procent zeker beschermt tegen Covid-19.

Moderna kon de resultaten achterhalen na testen bij 95 proefpersonen. Voor de duidelijkheid: Pfizer had er 95, dus de resultaten zijn vergelijkbaar. Bij die patiënten zaten 15 mensen boven de 65 jaar.

Temperatuur

Er is één heel belangrijk verschil met Pfizer. Hoewel Moderna ook gebruik maakt van het zogenaamde boodschapper-RNA heeft het toch een manier gevonden om dat aan minder lage temperaturen te bewaren. Tijdens het vervoer moet het vaccin bewaard worden aan -20 graden, maar eens het is gearriveerd is het genoeg om het op een temperatuur van 2 tot 8 graden bij te houden. Uit de koelkast kan het tot 12 uur mee op kamertemperatuur. Het Pfizer-vaccin moet te allen tijde op -70 tot -80 graden bewaard worden.

Dat opent deuren voor de huisartsen en ziekenhuizen wereldwijd. De meeste zorgverleners hebben geen diepvriezers die tot -80 graden gaan en moesten die nu allemaal nog beginnen aankopen. Voor het vaccin van Moderna zal dat dus niet nodig zijn.

‘Cruciaal moment’

‘Dit is een cruciaal moment in de ontwikkeling van ons vaccin’, zegt Moderna-CEO Stéphane Bancel. ‘Sinds januari jagen we op dit virus en elke dag telt. Deze voorlopige resultaten bevestigen dat ons vaccin op de goede weg is.’ Moderna moet zijn laatste fase nog afronden. Hoeveel mensen er nog moeten getest worden, is niet duidelijk.

De Europese Commissie heeft nog geen deal gesloten met Moderna, maar zit wel in ‘vergevorderde gesprekken’. België beslist woensdag of het het Pfizer-vaccin, waar Europa woensdag 300 miljoen dosissen van bestelde, wil kopen. Of daar ook over het Moderna-vaccin zal gepraat worden, is nog niet geweten.

Beurzen blij

Net als vorige week maandag reageren de beurzen uitzonderlijk blij. De Amerikaanse voorbeurshandel gaat 1,4 procent hoger. Moderna wint 16 procent voorbeurs, Pfizer en BioNTech verliezen respectievelijk 1,6 en 2,8 procent. Ook Europese beleggers slaan meteen hun slag. De Bel20 wint rond 13.30 uur 2,2 procent, de EuroStoxx50 staat 1,7 procent in het groen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20