Ook tweede coronavaccin is bijna klaar

Nadat Pfizer eerder al uitpakte met goed nieuws over een coronavaccin, komen er ook positieve berichten uit de andere farmabedrijven. De Belgische CEO Bruno Holthof van Oxford University Hospitals liet zondag weten dat het zogeheten Oxford-vaccin bijna klaar is.

Holthof zei in de Zevende Dag dat het vaccin van de Universiteit van Oxford en het farmabedrijf AstraZeneca zo goed als klaar is. ‘Ons vaccin zit in fase drie, wat wil zeggen dat we dicht bij de eindmeet zitten’, zei hij. ‘We hebben natuurlijk pas een vaccin als een regelgevende overheid het middel goedkeurt.’

Minder koel bewaren

Terwijl Pfizer uitpakt met een vaccin dat 90 procent effectief is, gaf Holthof geen percentages vrij wat de doeltreffendheid betreft. Hij liet wel weten dat het Oxford-vaccin aansluit bij het Pfizer-vaccin. ‘Beide vaccins viseren het stekeleiwit. De hoge beschermingsgraad van Pfizer is dus ook voor de andere vaccins goed nieuws, die gaan allemaal een immuunrespons opwekken tegen dat stekeleiwit’, aldus de CEO.

Holfhof haalde wel een cruciaal verschil aan tussen de twee vaccins: de bewaringstemperatuur. In tegenstelling tot het Pfizer-vaccin moet het vaccin van Oxford en AstraZeneca niet bewaard worden op een temperatuur van -80 graden Celsius. ‘Ons medicijn kan simpelweg bewaard worden in een koelkast’, klonk het.

Andrew Pollard, een professor van Oxford, liet eerder deze maand al weten dat hij verwachtte dat het vaccin er al voor de kerstperiode zal zijn.

Meer